„Sziasztok, Sándor vagyok, alkoholista!” – Egy anonim csoportgyűlés Kaposváron

Kpsvr.hu

2019-05-24 00:05:40
Kaposvár, szerda kora este. Az Anonim Alkoholisták, ismertebb nevén az „A.A.” összejövetelére várok. Nyitott gyűlésük lesz, erre érkeztem, hogy belekóstoljak sajátos világukba.

A cikk szerzője Varga Zsolt a Jobbik Somogy 1. Kaposvár választókerületi elnöke, korábban a Somogy Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatója volt, azelőtt pedig Somogy Megyei Önkormányzat Park Szociális Otthon és Módszertani Intézmény igazgatója. A jövőben több cikkre is számíthatnak tőle a KPSVR.hu olvasói.

Jönnek sokan. Többen, mint gondoltam. Férfiak és nők vegyesen, de a férfiak többségben. Középkorúak, idősebbek, fiatalok kevesebben. Barátságos, fesztelen hangulat a bejáratnál, látható, hogy jól ismerik és szeretik egymást. Közvetlen és kedves csevegések, kis emlékezések, napi történések megosztása egymással. Rögtön befogadnak, nyitottak, olyan, mintha közéjük tartoznék. Fontos üzenet ez nekem és a külvilágnak. 

Anonimek ugyan, de a külsős érkezőt barátsággal és nyitottan fogadják. Szükségük van a külvilág megértésére és támogatására, meg a szakma együttgondolkodására. Ezért is örülnek, amikor megjelenik egy helyi kórházi pszichológus nyitott gyűlésükön, ugyanis fontos számukra a kaposvári kórház hozzáállása ügyükhöz. Szeretnének ott is szerveződni, gyűléseket tartani, segíteni a kórházban sokszor magukra maradó alkoholistáknak. Ezért biztató jelzés a pszichológus érdeklődése és jelenléte. Mint ahogyan a családtagok jelenléte is, már akinek van és elkísérte alkoholista hozzátartozóját. Ez az egyik legfontosabb kapocs a gyógyuláshoz, a beilleszkedéshez, a visszaúthoz.

Kezdődik a gyűlés. Körben székek, szűkösen fér a három tucat ember a kaposvári drogambulancián. Az intézmény ad helyet az „A.A.” gyűléseknek, mást nem is igényelnek. Még székeiket is maguk szerezték be. Az ambulancia néhány szakembere itt van, amit megelégedéssel fogadnak a gyűlésen résztvevők. Fontos ez, hiszen számíthatnak rájuk, még, ha az „A.A.” teljesen önszerveződő és önálló közösség is.

Egy asztal azért van. Előtte ül a gyűlést levezető ötvenes férfi, mellette az „A.A.” kaposvári alapítója. „Sziasztok, - mondja a keresztnevét – vagyok, alkoholista!” A gyűlés fegyelmezett és feszes. Kötött, egy órás időtartamot adnak egymásnak. Szigorú koreográfia szerint mindenki magáról beszélhet. A rendszabályok a belső érzések erősítését szolgálják.

Mindenki a „sziasztok”- kal kezd. Fontos, hogy soha ne feledjék: ők alkoholisták. Azok voltak és azok maradnak. Szerencsés esetben tünetmentesek, aminek fenntartásában segít az „A.A.”

Többen szólnak. Egyikük mostani esküvőjéről mesél, ami alkoholmentes volt. Nyolc év józanodás van mögötte. Másik, fiatal társuk hat napja nem fogyasztott. Harmadik 1422 napja nem iszik, de a következő több mint 9123 napja. A hosszabb-rövidebb monológok (ők megosztásnak hívják) mindegyikének legfontosabb információja, hogy a gyűlés tagja hány napja nem iszik. Ezt nagyon pontosan nyilvántartják magukról és minden megszólalásukban el is mondják.  Az egyetlen nő megszólaló 7357 napja nem iszik. Ő olvas fel az Alcoholic Anonymus, az „A.A.” legfontosabb könyvéből, a Névtelen alkoholistákból. Nagyon fontos megerősítő üzeneteket kapnak ebből, meg egymástól.

Tapasztalatból tudják, hogy az alkohol alattomos, megtévesztő és hatalmas erejű. Minden alkoholista saját maga kell, hogy beismerje, eldöntse, hogy alkoholista. Ez az első és elengedhetetlen lépés. Vallják, hogy az előre haladás segítség nélkül nem megy. Meg kell változni. A kaposvári „A.A.” alapítója saját példáján vezeti le, hogyan vált alkoholistává, milyen lappangó folyamat is ez. Miként tette tönkre családi és szakmai életét, egészségét és lelkét. És nem a gyógyszer a segítség, de nem is a saját ostorozás. A pszichiáter, a pszichológus segítő közreműködése éppúgy elengedhetetlen, mint a megértő és támogató család és barátok. Ha ez együtt van, van esély túlélni és talpra állni azzal, hogy soha nem szabad elfeledni: az alkoholista alkoholista marad. Ezért a folyamatos emlékeztető, a józan napok pontos fejben tartása. A leglényegesebb cél eléréséért: képes legyen könnyedén józannak maradni. Az alkoholt el kell tüntetni először a szervezetből, aztán a gondolatból. És érzelmileg is leválni róla.

Azzal sem szabad elintézni az alkoholistát, hogy pusztán akaratgyenge. Olykor az egészségügy is így reagál, amit az „A.A.” mozgalom próbál helyére tenni és kompenzálni. Az intézményes keretek ugyanis még nem állnak erős lábakon. A szigetvári kórházat emlegetik többen, mint mintaintézményt, amelynek nagyon sokan köszönhetik felépülésüket. Jó ezt hallani. Mert Magyarországon az illegális kábítószer használat 80 ezres népességet érint, miközben az alkoholizmus ennek tízszeresét, mégis a drogügyek sokkal nagyobb figyelmet kapnak. Ezt fájlalják is a jelenlévők, persze nem alábecsülve a drogok okozta problémákat.

Kaposváron három évtizede működik az „A.A.”. A világban 1935 óta, amikor is két amerikai sorstárs, Bill és Bob– egyikük orvos – elindította a mozgalmat, hogy aztán világszerte elterjedjen. Kaposváron alig voltak a kezdetekkor, mára egyre többen vannak. Nem azért, mer sokkal több az alkoholista, hanem azért, mert egyre többen ismerik fel alkoholizmusukat és vállalják fel a segítség kérését, igénylik a közösségi és szakmai támogatást. Mert ők olyan férfiak és nők közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket azért, hogy megoldhassák közös problémájukat, és segíthessenek másoknak felépülni az alkoholizmusból. Egyetlen feltétel: az ivással való felhagyás vágya. Elsődleges céljuk józannak maradni és segíteni más alkoholisták józanodását. 

Mindezt anonimen, önszerveződően, önellátóan, mindentől és mindenkitől függetlenül, senkitől semmit el nem fogadva, nem támogatva és nem ellenezve semmilyen ügyet. A saját boldogulásuk a lényeg, amit közösségi élményként erősebben megélhetnek. Betartva az Anonim Alkoholisták Tizenkét Hagyományát, amelyben szigorúan rögzített a közös boldogulás. A nyilvánosságról azt vallják: reklám helyett a vonzerő a fontos. Meg az, hogy hagyományaik spirituális alapja, a névtelenség mindig emlékeztesse őket arra, hogy az elvek előrébb valók az egyes személyeknél.

Az alkoholizmusból való felépülés Tizenkét Lépése az „A.A.” szerint:

Beismerés, hogy tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben, hogy életünk irányíthatatlanná vált

Eljutottunk arra a hitre, hogy egy nálunk hatalmasabb Erő helyreállíthatja elménk épségét,

Elhatároztuk, hogy akaratunkat és életünket a saját felfogásunk szerinti Isten gondviselésére bízzuk,

Félelem nélkül mélyreható erkölcsi leltárt készíttetünk magunkról,

Beismertük Istennek, magunknak és egy embertársunknak hibáink valódi természetét,

Teljességgel készen állunk arra, hogy Isten megszabadítson bennünket mindezektől a jellemhibáktól,

Alázatosan kértük Őt hiányosságaink felszámolására,

Listát készítünk mindazokról, akiknek valaha a kárára voltunk, és hajlandóvá váltunk mindnyájuknak jóvátételt nyújtani,

Közvetlen jóvátételt nyújtottunk nekik, ahol lehetséges volt, kivéve, ha ez sérelmes lett volna rájuk, vagy másokra nézve,

Folytattuk a személyes leltár készítését, és haladéktalanul beismertük, amikor hibáztunk,

Igyekeztünk ima és meditáció útján elmélyíteni tudatos kapcsolatunkat – a saját elfogásunk szerinti – Istennel, csak azért imádkoztunk, hogy felismerjük velünk kapcsolatos akaratát, és hogy legyen erőnk a teljesítéshez,

E Lépések eredményeként spirituális ébredést éltünk át, megpróbáltuk ezt az üzenetet alkoholistákhoz eljuttatni, és ezeket az elveket életünk minden dolgában érvényre juttatni.

A búcsú a Lelki béke fohásza. Egymás kezét fogva mindenki együtt mondja: 

„Istenem, adj lelki békét annak elfogadására, amin változtatni nem tudok, bátorságot, hogy változtassak, amin tudok, és bölcsességet, hogy felismerjem a különbséget.”

Szerző: Varga Zsolt

Szólj hozzá!

Így gondozd a francia bulldogodat!

A francia bulldogokat egyszerűen nem lehet nem imádni. Kicsik ugyan, de igazi különleges egyéniségek, a lapos arcukkal, a denevérfülükkel és a röfögésükkel szabályosan bearanyozzák a mindennapjaidat.

Idős asszonyt fosztott ki a visszaeső bűnöző az aluljáróban

A táskában csak kulcscsomót és napszemüveget talált, így a semmiért mehet négy évre börtönbe.

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.