A kormányzati családtámogatás anomáliái

Kpsvr.hu

2019-05-27 06:47:31
Két kommunikációs panellal tartja mozgásban a magyar közvéleményt az Orbán kormány. Tegyük hozzá: sikerrel. Az egyik a migránsügy, a másik a családtámogatási akció. Mindkettő nagyon sokat hoz a konyhára Orbánéknak, miközben egyik sem hat közvetlenül a magyarok egészére.

A cikk szerzője Varga Zsolt a Jobbik Somogy 1. Kaposvár választókerületi elnöke, korábban a Somogy Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatója volt, azelőtt pedig Somogy Megyei Önkormányzat Park Szociális Otthon és Módszertani Intézmény igazgatója. A jövőben több cikkre is számíthatnak tőle a KPSVR.hu olvasói.

Szkeptikus vagyok. A családtámogatási programokról nekem az jut eszembe, hogy van itt minden, mint a búcsúban. A CSOK-kal indult, amit folyamatosan bővítenek, de a lényeg (mármint az emberek etetése) nem változik. Van már CSOK kedvezményes hitel, kamatmentes gyermekvállalási hitel, a CSOK kiterjesztése falvakra, négy gyermeket vállaló nők szja mentessége, negyven év alatti nők házasságkötési hiteltámogatása, nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, nagyszülői gyed, bölcsődei helyek növelése. Egy nagy szakmapolitikai és kommunikációs katyvasz, érdemi, átlátható és a társadalom egészét érintő rendszerszintű hatások nélkül.

Minden intézkedés a gyermekvállalás ösztönzésére történt. Mégsem mozdul előre az ügy. Több oka van ennek. Elsőként az, hogy gyermeket vállalni nem lehet nyomorúságos körülmények között. Harmonikus viszonyok és biztonságos egzisztencia kell hozzá, nem beszélve a kiegyensúlyozott és kiszámítható társadalmi és gazdasági viszonyokról. Ehhez tisztességes munkabéreket fizető munkahelyek kellenek. Mert mi is van ma? A magyarok döntő többsége jó, ha 150 ezer Forintot hazavisz. A munkabérek alig emelkedtek – Euróban számolva csökkentek is - , a fiatalok, családalapítók kivándorolnak, mintegy ötvenezer gyermek már külföldön született, félmillió magyar nem a hazájában dolgozik. Az állam válasza erre az, hogy állami újraelosztást csinál, alacsonyan tartva a béreket. Ahelyett, hogy megvalósítaná és ösztönözné a munkabérek radikális növelését, pénzhez juttatná az embereket. Mert, ha volna normális bér, működne a piacgazdaság, akkor nem kellene közvetett és erősen szelektív támogatási rendszerekkel ösztönözni a gyermekvállalást. Meg persze normális mentális állapot is kellene az országban, hogy az emberek boldogan és jólétben éljenek, így alapítsanak családot.  Úgy, mint nyugaton.

A kormány által bevezetett intézkedéseknek komoly veszélye is van. Ugyanis hitelekre épül. Nekem 2008 jut eszembe, amikor világgazdasági válság alakult ki, majdnem bedöntve Magyarországot. Az akkori válság következményeit ma is családok tömege viseli. Mert mi is történt? Boldog-boldogtalan hitelhetez jutott, vették az emberek a jen, a svájci frank alapú hiteleket, tönkre is mentek a válság hatására. Akkor még a fideszesek bankárkormánynak hívták a szocialisták kabinetjeit, majd uzsorázták a bankokat, mindenféle módon támadták a magyar bankrendszert. És mi történt mára: állami kézfizető kezességgel ösztönzik és támogatják a bankokat (soha nem látott haszonra tettek szert) a hitelkihelyezésre. A családtámogatási rendszerek banki hitelekre épülnek, beláthatatlan következményekkel, nem ösztönzik az embereket megtakarításra és felhalmozásra – igaz legtöbbjüknek nincs is miből - , alacsonyan tartják a banki kamatokat, miközben aránytalanul magas kamattal kínálják a hiteleket. Becsapós is a dolog, mert az állami kamattámogatások miatt nem is tudják az emberek, mennyiért is kapják a hiteleket. Ezzel akkor szembesülnek majd, ha nem teljesítik a feltételeket. Szóval, még hitelválság  lehet ebből a jövőben.

Szót kell ejteni arról is, hogy a nagyszülői gyed, illetve a bölcsődei férőhelyek maximalizálása helyes törekvés-e. Szerintem nem, mert a gyes, a gyed és a családi pótlék emelése szolgálná jobban a gyermek és szülei közvetlen érdekét.  A nagyszülői gyedről nekem a nők 40 nyugdíjprogram jut eszembe, amikor is az volt a kommunikáció fő csapásiránya, hogy az intézkedés hatására a nagymamák segíteni tudnak az unokák nevelésében a fiataloknak. Ma már tudjuk, hogy ez nem vált be, a magyar költségvetést rendkívül megterhelő intézkedéssel az érintett nők többsége a nyugdíj mellett inkább dolgozik, mint nagymamáskodik. Az is messzire vezet, hogy miért ez az egy kedvezmény maradt meg a nyugdíjrendszerben, miközben fokozatosan emelik az öregségi nyugdíjkorhatárt, de alacsonyan tartják az öregségi nyugdíjminimumot, amely egy sor családi és szociális juttatás szorzószáma.

Egyébként pedig azt tartom helyesnek, hogy a megszülető gyermeket az őt váró szülei neveljék, ne a nagyszülők. A családbarát Orbánék nem így gondolják, sőt a bölcsődei férőhelyek növelésével az anyukákat is minél előbb vissza akarják terelni a munkaerőpiacra. Persze, ha nincs nagymama… Ezek az intézkedések számomra nem a családbarát kormányt, hanem a munkaerő piaci válságot jelentik.

Kiknek is szólnak a kormány intézkedései?

Elsősorban a hitelképes és jól kereső felső középosztálynak. Persze fontos, hogy a magyar társadalomnak is erős középosztálya legyen. De itt nem erről, hanem a fidesz saját középosztályának az erősítéséről és további kedvezményekkel történő megtámogatásáról van szó. A társadalom többi alkotója érdektelen. Ha hozzá is jut, belerokkan a végére. Vagy eleve nem is tud élni a kedvezményes lehetőségekkel. Mert vállalhatatlan és teljesíthetetlen számára.

És akkor még nem beszéltünk az érzéketlen szociális kormányzatról, a szétesett szociális ellátórendszerről. A kivéreztetett intézményekről.

Mi lesz hát a leszakadókkal, a hitelkárosultakkal, a hajléktalanokkal, a pszichiátriai és szenvedélybetegekkel, a fogyatékkal élőkkel, a demens és magányos öregekkel, a cigányság felzárkóztatásával, a mélyszegénységgel. Egyáltalán mi lesz az egyik napról a másikra minimálbérből élő emberekkel, családokkal? Mi lesz a pályakezdő fiatalokkal? A magyar társadalom zöme ugyanis a felsoroltakhoz tartozik. Sorsközösségben.  A középosztálytól egyre messzebb.

Szerző: Varga Zsolt

Fotó: Origo

Szólj hozzá!

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.

Mi mindenre lesz szükség a szigeteléshez?

Sok szó esik az épületek szigeteléséről. Mitől lesz energiahatékony, alacsonyabb a számla, környezetbarát és így tovább. Amiről kevesebbet beszélünk, azok az egyéb tényezők egy szigetelt épület esetében – mint például a távtartók szerepe.

Elhunyt Gyenesei István

Az egykori miniszter, közgyűlési elnök, önkormányzati képviselő április 1-én lett volna 76 éves.

Előbb a telefonfülkét, majd élettársát verte szét az őrjöngő férfi

A cukorgyári körforgalomnál nem működött a telefonfülke, emiatt kiakadt a benyugtatózott garázda.

Ne mondj le a famintázatról, de mondj nemet a karbantartásra!

A gyönyörű megjelenésű, színben és stílusban is illeszkedő kerítések teszik teljessé az épületeket, így kialakításukra érdemes áldozni, és a lehető legjobb megoldást választani.

Pofon vágta az ügyeletes orvost a csontrészeg páciens

Kábulatából ébredve először az ápolókra kart rátámadni, végül a doktornak ment neki.

Tippek a lábszag leküzdéséhez

Ha kényelmetlenül érzed magad, ha mások jelenlétében le kell venned a cipődet, akkor mindenképpen olvasd el a mai cikkünket, amelyben számos hasznos tippet adunk a lábizzadás ellen!

Hasznos segítség a baromfiistállók tisztán tartásához: így könnyebben megy a munka

Egy baromfiistálló tisztán tartása komoly kihívás. Kézi erővel történő takarításhoz rengeteg alkalmazott kell. Manapság azonban már van hatékony gépi segítség, amely jelentősen leegyszerűsíti a feladatot.

Elengedhetetlen eszközök kutya vagy macska tartásához

Hazánkról tényleg elmondható, hogy kutya- és macskabarát, hiszen összehasonlítva más országokkal, rengeteg családban van egy vagy több házi kedvenc, függetlenül attól, hogy az az ingatlan lakás vagy ház. 

Egy kis segítség a vőlegények számára az esküvői öltöny kiválasztásához

A megfelelő öltöny kiválasztása a vőlegény számára sokszor háttérbe szorul, pedig az esküvői készülődés során legalább annyira fontos, mint az, hogy milyen színű lesz a meghívó vagy a koszorúslányok ruhája.

Különleges whiskyk a Skót Alföldről

A Skót Alföld a második legnagyobb whiskygyártó régió. Érdemes megismerni néhány érdekességet vele kapcsolatban, és megkóstolni néhány különleges italát.

Erre a termékre szükséged lehet a hálószobában

Léteznek olyan termékek, amelyek arra hivatottak, hogy a hálószobában töltött perceket még édesebbé tegyék. Ezek nemcsak a hangulat fokozásáról gondoskodnak, hanem megóvhatnak minket diszkomfortos élményektől, esetlegesen kellemetlen sérülésektől. 

Hogyan történik a tetőfedés? Mire kell figyelni?

Azzal valószínűleg nem mondunk újdonságot, hogy a tető az egyik legfontosabb része minden épületnek.

Sérült gyerekekre hivatkozva, kamupapírokkal gyűjtött adományokat két romániai férfi

Kaposváron 20 ezer, Siófokon valamivel több, mint ötezer forintot csaltak ki a jószándékú járókelőktől egy óra alatt, ám a rendőrök hamar elfogták őket.