A helyi Fidesz állhat a lejáratás hátterében?

Kpsvr.hu

2019-06-13 10:43:16
A tavalyi országgyűlési választások eredménye megmutatta, a kormánypártok ellen csak a teljes ellenzéki összefogás léphet fel eséllyel. Az önkormányzati voksoláson a siker persze így sem garantált, de a szavazatmaximálás érdekében csakis úgy lehet megragadni a vélt-valós esélyeket, ha a pártok, összefogva a civilekkel minden körzetben, illetve a polgármester-választáson egyetlen jelöltet állítanak szembe a Fidesz-KDNP-s indulóval.

Mint megannyi településen, az ellenzék Kaposváron is rátalált a helyes útra, az ellenzéki pártok közül az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum is beállt a változás igényével megalakult Kaposváriakért Egyesület mögé, hosszú távú, öt éves szerződést kötve a civil szervezettel, s az összefogás szükségességét hangoztatja a hajdani Együtt egyik formációja, a Polgári Szabadság Platform is. A két civil formáció jelenleg is egyeztet az együttműködés lehetőségéről, azaz úgy tűnik, az ellenzéki oldal minden szereplője megértette, mi a köz egy jelentős részének akarata.

A tavalyi parlamenti, illetve a májusi EP-választások eredményei ugyanis azt mutatják, hogy Kaposváron többen szavaztak a kormánypártok ellen, mint rájuk: egy éve a Fidesz-KDNP 42 százalékot ért el a városban, az uniós választáson pedig 49-et, ami egyik esetben sem abszolút többség. Vagyis – noha értelemszerűen egy országos választás eredményeiből nem lehet egyenes következményeket levonni egy helyi voksolásra – a számok azt mutatják, Kaposváron a szavazók elvileg jelentősebb része elégedetlen a jelenlegi hatalommal. Egy minimálisan is komolyan vehető ellenzéknek éppen ezért kötelessége megadni az esélyt a változást akaróknak, s ehhez túl kell lépni a régi sérelmeken, érdek- és ideológiai különbségeken. Értelemszerű, hogy egy ilyesfajta kiegyezésnek vesztesei is lesznek, de elvben minden érintett be kell, hogy lássa, a cél érdekében fel kell adni az egyéni ambíciókat.

És bár a tárgyalások-egyeztetések még nem zárultak le, láthatóan máris akad, aki nem tud azonosulni a fenti minimálelvárással, azaz saját érdekeit mindennél előrébbvalónak tartja. Más magyarázatot ugyanis nehéz találni a 2014-ben polgármesteri álmokat szövögető, ám a voksolást Szita Károllyal szemben 65-20-ra elveszítő, s így az MSZP-DK-Együtt közös kompenzációs listájáról a városi közgyűlésbe kerülő, majd mára már csak a DK színeiben, de a párt érdekei ellen politizáló Kováts Imre megnyilvánulásaira. Míg pártja a Kaposváriakért Egyesület egyik támogatója, addig Kováts látványosan fúrja az összefogást és a civil szervezet által polgármester-jelöltnek felkért vállalkozót, Horváth Ákost.

Az is érdekes, hogy Kováts Imre már akkor kiszivárogtatta a vállalkozó nevét, amikor a felek még csak tárgyaltak egymással, ráadásul úgy állítva be Horváthot, mintha a Fidesz-KDNP helyi országgyűlési képviselőjének, a Szita Károllyal nem éppen felhőtlen viszonyt ápoló Gelencsér Attilának bármi köze lenne a jelöléséhez, ami nyilvánvalóan hazugság. 

Szerdán aztán még messzebb ment Kováts, azzal vádolta meg Horváth Ákost, hogy offshore céget vezet, s emiatt a DK nem támogathatja. Indoklásként felhozta, a vállalkozó cégét a Pest megyei Újlengyelbe jegyezték be, szimplán iparűzésiadó-elkerülési céllal, s nem lehet olyasvalaki kaposvári polgármester-jelölt, aki egyéni gyarapodása érdekében megkárosítja a várost. Arról azonban nagyvonalúan megfeledkezett, hogy Horváthnak az újlengyeli csak az egyik vállalkozása, mely ráadásul Kaposváron semmilyen tevékenységet nem végez – és a képviselő állításával ellentétben nem is offshore -, ellenben azzal a cégével, mely a megyeszékhelyre van bejegyezve, s természetesen itt fizet minden adót és járulékot. Amikor ezzel többen is szembesítették, Kováts továbbra is csak az újlengyeli cégről írt és offshore-ozott, s arra hivatkozott, neki tiszta a lelkiismerete, s hogy az értékrendje szerint Horváth cége offshore – mintha ez nem egy közgazdasági-jogi fogalom, hanem egyéni döntés kérdése lenne… 

Az viszont mindenképpen az egyéni döntése, hogy képtelen elfogadni, előfordulhat, hogy a következő közgyűlésben már nem lesz számára hely. Melyhez annyira ragaszkodik, hogy a képviselői széke érdekében láthatóan mindenre képes, akár az ellenzéki összefogást is ellehetetlenítené. 

A kérdés, hogy ez a lejáratás már a helyi Fidesz akciója, melyhez megnyerték maguknak a sértett Kováts Imrét, vagy a képviselő önszántából cselekszik az ellenzék és saját pártja érdekei ellen? 

 

Szerző: kpsvr.hu

Fotó: kapos.hu

Szólj hozzá!

Vállalkozás indítanál? Légy tisztában az alapfogalmakkal!

Egy vállalkozás indítása sok feladattal jár, kezdő vállalkozóként pedig érdemes tisztában lenni bizonyos alapfogalmakkal. Már a kezdeteknél szakértő segítséget célszerű igénybe venni, hiszen nem mindegy, hogy milyen vállalkozási formát választunk, illetve az sem, hogy milyen adózási módba jelentkezünk be.

Vonattal próbált Kaposvárról Németországba szökni a nigériai drogdíler

Levette a rendőrségi nyomkövetőt, s Fonyódon át indult Pestre, hogy onnan utazzon tovább, de csak Lelléig jutott.

Így gondozd a francia bulldogodat!

A francia bulldogokat egyszerűen nem lehet nem imádni. Kicsik ugyan, de igazi különleges egyéniségek, a lapos arcukkal, a denevérfülükkel és a röfögésükkel szabályosan bearanyozzák a mindennapjaidat.

Idős asszonyt fosztott ki a visszaeső bűnöző az aluljáróban

A táskában csak kulcscsomót és napszemüveget talált, így a semmiért mehet négy évre börtönbe.

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.