Szabad sajtót, átlátható várost ígér Horváth Ákos, az ellenzék polgármester-jelöltje

Kpsvr.hu

2019-07-05 15:37:00
- Amikor áprilisban megalakultunk, rengetegen azonnal kíváncsiak voltak rá, kik lesznek a képviselő-jelöltjeink, s főleg, ki lesz a polgármester-jelöltünk – kezdte a Kaposváriakért Egyesület péntek délutáni sajtótájékoztatóját Fejes István, a civil szervezet elnöke. – Azóta eltelt több mint két hónap, de a megújulás szövetségeként úgy gondoltuk, a kaposváriak megérdemlik, hogy ősszel ne csak leváltsuk a jelenlegi városvezetést, hanem olyanokat ültessünk a helyükre, akik hatékonyan tudnak dolgozni Kaposvárért. És főleg olyanokat, akik megannyi ideológia mentén is tudnak együtt dolgozni. 

Az öt ellenzéki párt. a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP által támogatott egyesület elnöke igazi, sőt, országosan egyedülálló csapatként definiálta szervezete jelöltjeit, akik nemcsak az októberi választásra készülnek, hanem ötesztendőnyi közös munkára, hogy 2024-ben is oda tudjanak állni a kaposváriak elé.

- Nem lehet mindenki itt – jegyezte meg Fejes István -, voltak, akik önként hátrébb léptek, akadnak viszont, akik csak a reflektorfényt keresik, akár a csapat kárára is. A csapatéra, melynek tagjai a kaposváriak jelöltjei lesznek ősszel a fideszes pártkatonákkal szemben.

A civil szervezet vezetője ezek után hivatalosan is bemutatta polgármester-jelöltjüket, Horváth Ákost, akiről már hetek óta hallani lehetett, hogy vélhetően elindul a városvezetői posztért.

- Sokan türelmetlenek voltak, de idő kellett, hogy megtaláljuk a megfelelő jelöltet – ismerte el Fejes István. – Olyasvalakit kerestünk, akinek van víziója a várossal kapcsolatban, azt is tudja, ezt hogyan lehet megvalósítani, emellett erről meg is tudja győzni nemcsak az ellenzéki szavazókat, de a kormámnypártokból kiábrándultakat, sőt, a Szita Károlyból kiábrándult fideszeseket is.  Horváth Ákos minden szempontnak megfelel, nem pozíciót szeretne, így egyértelműen ő a Kaposváriakért Egyesület és a kaposváriak ideális jelöltje.

- A választás lehetőségének szellemében vállaltam el az ellenzéki pártok és civilek összefogásának, vagyis a megújulás szövetségének felkérését – vette át a szót Horváth Ákos, aki azonnal kijelentette, kizárólag független és minden kaposvári polgármestere szeretne lenni. - Ötgyermekes családapa vagyok, a két kisebbik fiam nem is oly rég járta ki a bölcsődét, illetve az óvodát, a kisebbik lányom pedig Németországban tanul. Higgyék el, érzékelem a két ország közötti különbséget! A nagyobbik lányomnak köszönhetően már nagypapának vallhatom magam, nos, ezzel a gondolattal még eléggé hadilábon állok…

A Kaposváriakért Egyesület polgármester-jelöltje hozzátette, miután édesanyja, aki nemsokára betölti nyolcvanadik évét, velük lakik, így napi szinten tud erőt meríteni évtizedes élettapasztalatából, ráadásul a napi kapcsolatnak köszönhetően úgy érzi, érti és megérti az időseket.

- Sokak szerint kemény üzletember vagyok, a munkatársaim ráadásul maximalistának és hiperaktívnak tartanak – folytatta –, s van még egy tulajdonságom, ami jól jöhet a kaposváriak számára: a végletekig kitartó vagyok. 

Horváth Ákos, az ellenzék polgármester-jelöltje

Horváth Ákos korábbi közéleti szerepvállalásairól elmondta, tíz élvig a Borostyánvirág Alapítvány anyaotthonának, kétszer két évig a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítványának volt kuratóriumi elnöke, s a VOSZ felkérésére két esztendeig a megyei Prima Primissima-zsűri tagjaként is dolgozott, emellett cégei révén is meglehetősen jól rálát a helyi gazdaságra.

- Kritikusan látom a helyi vállalkozások lehetőségeit – jegyezte meg ezzel kapcsolatban –, 2012-ben már kiálltam értük (a Kaposvári Cégszövetség egyik vezetőjeként lépett fel a helyi vállalkozások érdekében, amikor az önkormányzat 2,5-4-szeresére akarta emelni az építmény- és telekadót – a szerk.), s sajnos azt tapasztalom, az ok még ma is fennáll.

Jövőbeni terveiről általánosságban beszélt az ellenzék polgármester-jelöltje, aki leszögezte: számára a köz mindennél előrébb való. Ígéretet tett, hogy sikere esetén a választást követően megújuló képviselő-testületben megalapozott, valós szakmai vita fog folyni. Ennek alapját képezik majd egy idősekből, egy diákokból és egy vállalkozókból felálló, aktív testületi rendszer.

- Kaposvár lesz a legcivilebb város, itt nem lesz többé lehetőség politikai, s egyéb lobbi érdekek szélsőséges kiszolgálására – jelentette ki –, erre én, mint civil polgármester az előbb említett civil fórumok együtt leszünk a garancia!

Horváth Ákos szerint a jó döntések alapja és a siker záloga a vita, amit ő kifejezetten élvez. Ehhez viszont folyamatos kommunikációra lesz szükség, vagyis a döntések csak a városlakók aktív közreműködésével születhetnek meg.

- Én is Kaposváron élek, napi szinten látom a problémákat, ezért soha nem tudnék a tükörbe nézni, ha visszautasítottam volna azt a feladatot és kihívást, melyre a Kaposváriakért Egyesület, a megújulás szövetségeként, a mögötte álló teljes ellenzéki támogatással együtt felkért – jegyezte meg. - Mert erre a lehetőségre feladatként és kihívásként tekintek, ugyanis az elmúlt 25 év alatt a városvezetés elfáradt, Kaposvárból pedig egy álmos, szürke, egyre fogyatkozó kisváros lett. És nem szeretném, ha gyermekeink a jövőkép hiányában mennének el, mint ahogyan sokan mások már megtették.

A KE polgármester-jelöltje ennek megfelelően az elvándorlást nevezte meg, mint a város legnagyobb és legátfogóbb problémáját. 

- A hajdan több mint 70 ezres Kaposváron most alig 62 ezren élnek. Az elmúlt két önkormányzati ciklusban több mint 6 ezerrel lettünk kevesebben. Csak példaképpen: 2014-ben nyolcszázzal többen hagyták el városunkat, mint költöztek ide. A távozók jelentős része aktív dolgozó és szakember, akiknek hiánya mindenkit súlyosan érint. Hiszen gondolják csak végig a hétköznapokat, nemcsak dolgozóként, szakemberként hiányoznak, akik elköltöztek, hanem sokszor családapaként, családtagként. Megtizedelődött a város, mint egy háborúban…

Második problémaként a messze az országos átlag alatti béreket említette Horváth Ákos, ami persze összefügg a napi szinten gyenge gazdasággal és termelőképességgel, a minimális új érték-teremtéssel, s ennek egyenes következménye, hogy a tömeges vásárló erő már napi szinten kifullad a multik pénztárainál. 

- Mindezek tükrében nem véletlen, hogy a kimutatások szerint a megyeszékhelyek lakói közül a kaposváriak az egyik legboldogtalanabbak – tette hozzá -, és mindezt a látványberuházások és a helyi propaganda sem tudja elfedni. Ezért is kell közösen egy pezsgő, élhető, fenntartható, zöld és 21. századi várost formálnunk! Hiszem, hogy egy város vezetésének nem uralkodnia kell a településen, hanem kiszolgálnia a városlakókat. Nem csodát ígérünk, hanem megteremtjük és biztosítjuk a feltételeit, hogy végre a kaposváriak valóban véleményt mondhassanak, és végre tényleg ők és úgy építhessék a várost, ahogyan szeretnék. Mindezt a teljes nyilvánosság bevonásával, Kaposvárott ugyanis még ebben az évben szabad sajtó lesz, ahol le lehet írni, mit hibának látnak az emberek, hiszen ezzel is a munkánkat segítik. Napi szinten ott leszek az emberek között, bárkinek a szemébe bele tudok és merek nézni most is, és majd a felelősségteljes döntések meghozását követően is.

Szerző: KPSVR.hu

Fotó: KPSVR.hu

Szólj hozzá!

Nyolc kutya pusztult el majdnem a felelőtlen gazdáik miatt

Eleinte csak elhanyagolták az állatokat, ám a végén már enni is alig adtak nekik.

Románcnak indult, fegyházzal végződött a kaposvári kaland

A börtönből frissen szabadult férfi egy nő kedvéért utazott a somogyi megyeszékhelyre, ám az ismerkedés rosszul sült el, s miután nem volt pénze a visszaútra, kitört belőle a betörő.

Apa és fia közel húszmilliónyi ékszert fémkeresőzött össze, börtön várhat rájuk

Fél Somogyot átkutatták, s többek között egy hétszáz éves aranygyűrűt és 12 milliós ezüsttallér-gyűjteményt találtak.

Donáth Anna kiáll az OTP mellett, arra kéri Ukrajnát, hogy vegye le a szankciós listáról

Szerinte a bank nem a saját, hanem a magyar kormány bűnei miatt került fel a listára.

Elhunyt Tina Turner

Az énekesnő 83 éves volt.

Feszítővassal törte el ismerőse apja könyökét egy fiatal kaposvári férfi - VIDEÓ!!!

Akkorát ütött a 80 centis vasrúddal, hogy az áldozatnak maradandó fogyatékosságot okozott.

Egy játszótér mellett, fejszével verte agyon ismerőse kutyáját

Mindössze egy ezrest kapott a nőtől, aki meg akart szabadulni az állattól.

Részegen okozott halálos balesetet a 16 éves fiú

Berúgott a barátaival, s elvitték az apja kocsiját, melyben még hátsó ülés sem volt – egy kilométert sem autóztak, amikor bekövetkezett a tragédia.

Szörnyű állatviadalokat tartottak egy tolnai tanyán

Borzokkal és rókákkal harcoltatták a kutyákat egy Tolna megyei település határában.

Több, mint 12 ezer liter gázolajat síbolt el a teherautósofőr

A kamion helyett kannákba és hordókba tankolt a céges üzemanyagkártyával, majd nyomott áron eladta ismerőseinek a potyadízelt.

Gálvölgyi János akár életveszélyben is lehetett - hibásan mérlegelt a mentésirányító

A nehézlégzés olyan riasztó tünet, melyet életveszélyesnek kell értékelni, de nem ez történ Gálvölgyi János esetében.

Focisták verekedtek össze a pályán, egy nő orra bánta az affért - VIDEÓVAL!!!

Az idősebb játékos élettársa a balhézók közé állt, erre a fiatalabb kettőt neki is behúzott.

Irodájába zárkózott a lakásotthon vezetője a megvadult nevelt fiú elől

Megöléssel fenyegette a nevelőt, s ököllel bezúzta a bezárt ajtót.

Több, mint 175 tonna fémet gyűjtött össze illegálisan a kaposvári házaspár

Csaknem 30 millió forintot kerestek az engedély nélküli üzlettel.

Iskolák környékén is árulta a kábítószert a négy tagú drogbanda

Nemcsak szívták a füvet, de jól meg is éltek belőle.

Kerekesszékest fosztott ki a negyvenes nő

Kihasználta, hogy áldozata éppen egy szekrényben pakolt, s hogy kartávolságon kívül nem tudta megvédeni az értékeit.

Begyógyszerezte ismerősét, s amikor elbódult, elvette a pénzét

A Németországban élő férfi lakásfelújításra hozott magával nagyobb összeget egy zárt táskában, de kirablóját ez sem tartotta vissza.

Hat nőt futtattak az élettársak, akik lakást és élelmet is biztosítottak a nőknek

A férfi határozta meg a tarifákat, párja intézte a hirdetéseket és irányította a kuncsaftokat.

Mentálisan sérült ismerőseit verte át a kaposvári férfi

Hiteleket vetetett fel velük és milliókért vásároltatott velük elektronikai cikkeket.

Szita Károlyt nem vették komolyan Brüsszelben

Szita Károly felháborodott levelet írt az Orbán Viktor által is megszavazott szankciók miatt, de mivel a fideszes polgármester főnöke is megszavazta a szankciókat, így Szita felháborodását nem tudták komolyan venni Brüsszelben.