"...apa, ha te leszel a polgármester, akkor kiegyenesíted az utakat...?" - interjú

Kpsvr.hu

2019-07-08 11:14:08
Múlt hét pénteken mutatta be a civilek és az ellenzéki pártok által támogatott Kaposváriakért Egyesület polgármesterjelöltjét, Horváth Ákost, melyről a kpsvr.hu is beszámolt. A vele készült interjúból kiderül, hogy miért vállalta a megmérettetést és mit szokott neki mondani mindig édasanyja. 

- Ennyire bátor?

- Elhiszi, ha azt mondom, életem első olyan döntését hoztam meg a meghatározóbbak közül, melyben a szívem és a józan eszem kétfelé húzott? – felelte Horváth Ákos. - Eddigi életemben a komoly döntéseim során a szívem és eszem is összhangban volt egymással-

- Szerencsés ember…

- Bizonyosan. Annak ellenére, hogy sosem hittem, de nem is bíztam semmit a szerencsére.

- Ötvenhárom éves, sikeres vállalkozó öt gyerekkel. Nem éppen az az élethelyzet, amikor valaki beleveti magát a politikába.

- Azon a bizonyos szerdai estén, amikor az összes ellenzéki párt vezetője egy helyen ült, és felkértek polgármester-jelöltnek, két hétre ígértem választ. Sok minden kavargott bennem, fogtam magam, sétáltam egyet a főtér felé, aztán a nagytemplom előtt leültem a lépcsőkre. Kell ez nekem? – tettem fel a kérdést. És az eszem azonnal meg is válaszolta: tele vagyok tervekkel, ötletekkel, ezerrel pörög az életem, nincs öt perc szabadidőm.

- Ez eddig egy konkrét nem…

- Miközben járt az agyam, nem tudtam levenni szemem a városházáról. És régóta motoszkált bennem, valami rossz sugárzik onnan, valami, ami sokakat zavar, de már életünk része lett. Huszonöt év nagyon hosszú idő, s már jó ideje csak hamissággal, konkrét hazugságok sorával kerül szembe az ember. Egyértelmű, hogy ezt valakinek meg kell törnie!

- Mindenütt akadnak elégedetlenek.

- Lehet, hogy rossz környezetben mozgok, de az ismeretségi körömben akárhol szóba kerül a téma, mindenki háborog. 

- Egymást között, magukban. Mert nyilvánosan nem hallani a kritikus hangokat.

- Ugyanez jutott az eszembe: miért nem áll ki senki? Aztán beugrott a cégszövetség az előző ciklus közepéről. Sokan voltunk, nagyon sokan, de a cége vezetése mellett senkinek sem volt energiája háborúzni a város vezetésével. 

- Háború lett volna?

- Nem én minősítettem annak. Emlékszem az egyik városi potentát szavaira: „Megtámadtak bennünket!” Ezt akkor mondta, amikor egy városi rendezvényen a Szivárványban, talán a polgármester gazdasági évnyitóján meghallották, hogy a kaposvári cégvezetők összegyűltek a Cornerben. 

- A vállalkozások duplájára-négyszeresére emelt ingatlanadója verte ki a biztosítékot.  Sokak szerint nem sok eredménye volt a „lázadásnak”…

- Azok mondják, akik elfelejtik a folytatást. Az első egyeztetés utáni napon Szita Károly nem a tárgyalásokat folytatta, ahogy megígérte, hanem az oszd meg és uralkodj taktikáját választotta. Öt nagyadózót különböző hazugságokkal rávett, hogy nyilatkozzanak a többiek ellen. 

- Emlékezetes hűségnyilatkozat született…

- És akadt ott még más is… Éppen a megyeházára tartottam a vállalkozói központ irataival, amikor az egyik kormánypárti képviselő a Kapos TV-nek arról nyilatkozott, hogy a kaposvári cégvezetők a szocialisták segítségével Pécsre szerveznek tüntetést. És azt követelte, kérjünk bocsánatot a város lakosságától. Azt hittem rosszul hallok! Értelemszerűen odaléptem hozzá, s megkérdeztem tőle: tudod te, miket beszélsz?! Rettenetesen zavarba jött, s csak a papírt mutatta, hogy ezt kapta, fel kellett olvasnia… Akkor és ott Szita Károly elvesztette minden hitelét a helyi vállalkozók előtt, s azóta sem tett mást, mint erre különböző formákban, de ráerősített!

- Mégsem tettek semmit az elmúlt években.

- A cégszövetség számos tagja szorgalmazta a folytatást, de józan ésszel látszott, nem lesz rá energia. Pedig nemcsak a vállalkozóknak van igényük a változtatásra, hiszen ebben az egyre jobban eldurvuló játszmában, melyet a polgármester folytat nagyon sokan sérültek. Sokan maradandóan, még az ő oldalán is. 

- Kérdés, hányan emlékeznek erre? S pláne, hányan mernek megszólalni?

- Remélhetőleg sokaknak jó a memóriája, s tudják, ha ezt a lehetőséget nem vállaljuk fel, akkor minden úgy marad, mint eddig.

- Az elmúlt választások azt mutatják, a többség elégedett, vagy legalábbis nincs igénye valami másra.

- Én viszont éppenséggel azt szeretném hinni, hogy a munka, az elhivatottság, a kitartás, ha lassan is, de meghozza az eredményt! Így éltem le az életem. Diploma előtt is rendszeresen dolgoztam, volt, hogy műszaki rajzokat készítettem, máskor a Rózsadombon ástam házalapot. Mindig kitűztem egy reális célt, emellett azonban voltak álmaim is. És a kettő közé valahogy mindig sikerült beérkeznem. 

- A mostani vállalás melyiknek számít?

- Az csak nem álom, hogy egy normális városban éljek?! Egy olyan településen, ahol a vezetés tényleg a várost irányatja, s nem a hatalmát gyakorolja, s minden döntése csak arról szól, hogy ezt a hatalmat valahogy megtartsa.

- Akárhogy nézzük, jelenleg álomszerűnek tűnik megtörni Szita Károly 25 éves regnálását.

-  Abban a két hétben, amíg meghoztam a döntést, sok ismerőssel, baráttal beszéltem, autószerelőtől a nagyvállalkozókig. Különböző élethelyzetű emberekkel legalább ötvennel, és pártállástól függetlenül két kivétellel mindannyian megerősítettek, hogy bíznak bennem, ez a feladat nekem való, és el is kell vállalnom! 

- A családja, gondolom, óvatosabb volt.

- A három nagyobb lányom megérti, miért vállaltam. Édesanyám azt mondta: félj, az éberen tart, de ne hátrálj meg! A kisebbik fiam nyolc éves lesz, azaz úgy gondolnánk, nem ért semmit az egészből. Erre autózás közben egyszer megkérdezte: apa, ha te leszel a polgármester, akkor kiegyenesíted az utakat, mert most nagyon sokat döccenünk?

- A felesége kimaradt a felsorolásból…

- Családanyaként sajátos ellenzékbe vonult, ám végül csak annyit mondott: látom, nem bírod ki, hogy tétlen maradj! A barátaim pedig első reakcióként féltettek, a másodikra viszont a várost megváltoztató ötletekkel traktálnak, már könyvet lehetne írni belőlük.

- Szép lenne, ha tényleg mindenki támogatná, de ellenzők is akadnak bizonyosan szép számmal. A DK-s városházi képviselő Kováts Imre például már a hivatalos bejelentés előtt elindította az ellenkampányát: offshore-lovagnak és Gelencsér Attila emberének nevezte.


- Imrét nem értem! Mindig is a változásért küzdött, most itt a lehetőség, mégis inkább árkot ás a táborukon belül, hányja a sarat rám és az ellenzéki összefogásra. Rólam lepereg, de az emberek hajlamosak sárosnak látni a fehéret, ha azt mondják nekik. Pláne, ha olyan mondja, aki addig oly sok szennyest látott már, s tárt fel.

- Az Újlengyelben bejegyzett cégét nem bírja megbocsátani.
- A Mad-Day Kft. 1995-ben alakult komoly ingatlanvagyonnal, s mindig is Kaposváron fizette az adókat.  Négy éve a multik mintájára tudatosan szétválasztottuk az ingatlanvagyont és a -kezelést, valamint az építőipari generálkivitelezést. Ezt nyíltan közöltük is a partnereinkkel, akik mind el is fogadták. Ez az a cég, amiről Kováts Imre beszél. Ami egy szeget nem vert be Kaposváron, munkáink túlnyomó része budapesti, illetve fővárosi cégek-intézmények vidéki irodái. Éppen ezért az alapításkor eleve Pest megyei székhelyet kerestünk, s mivel volt rá lehetőség, olyan települést választottunk, ahol nincs iparűzési adó. Ez nem ütközik semmilyen törvénybe és jogszabályba. Ráadásul az így megspórolt pénzt az emberek bérére tudjuk fordítani. Megbecsülöm a munkatársaimat és szeretném ha ez a fizetésükben is meglátszana. 

- Gelencsér Attila embereként érthető, ha jól fut a szekér…

- A képviselővel régóta ismerjük egymást, s nem titok, megyei közgyűlési elnökké választása után jó volt a kapcsolatunk. Mint országgyűlési képviselővel találkoztam vele egy ügyben, s ha már beszéltünk, úgy gondoltam, jobb, ha tőlem tudja meg, mire vállalkozom, mintsem például a Facebookról. 

- Ahol Kováts Imre közzé is tette.

- Hivatkozva valakire, mint valami nagy fogást… Azóta különben többször is gondolkodtam rajta, mit is tanácsolhatott volna nekem a másik szekértáborba tartozó Gelencsér Attila? Aki amúgy teljesen semlegesen hallgatott végig. 

- Lesznek, akik ezt nem hiszik el.

- Vállalkozóként rengeteg emberrel kerültem-kerülök kapcsolatba, értelemszerűen akadnak közöttük politikusok is. Volt idő, mikor Szita Károllyal is rendszeresen beszélgettünk. Ettől függetlenül tudom, hogy célkeresztbe kerültem.

- A jelöltségéről szóló cikk alatti kommentekből jól látszik, milyen hónapok elé néz.

Van olyan városi intézményvezető, akivel szerdán még üzleti ügyben tárgyaltam, a bejelentés után meg azonnal „pártaktív” lett. Megértem őket, de hiszem, hogy nekik is jobb lesz, ha felszabadulnak a pártnyomás alól. 

- Nem zavarja a gyalázkodás?

- Rengeteg kemény helyzet van már mögöttem, de nyilván egy közszereplés más. Még nem tudom, hogy fog érinteni lelkileg, de bízom magamban. Hiszem, hogy észérvekkel meg tudom győzni az embereket.

 

- Bocsánat, de ez nagyon civilként hangzott! Észérvek a politikai oldalak között?!

- Nem politikusokat kell meggyőznöm, hanem átlagembereket. Ha valaki ült már motoron, s utána ült át autóba, tudja, hogyan tartsa a kormányt, ha motoros közelébe ér… A cégemnél alap, hogy mindenütt ott vagyok: a központban, a kitelepült irodákban, a legszélsőségesebb munkaterületeken, az összes partnernél személyesen. Öltönyben, sisakban, overálban, bakancsban, ha kell, szerszámmal, ha úgy adódik, prezenterrel a kezemben. Szerelő, kisbolt, nagykereskedő, gyártó, hazai vagy külföldi kis- vagy nagyépíttető, benzinkutas, fagylaltos, portás – én mindenkivel kommunikálok a köszönésen és a megszokottakon túl is. Egyetlen kapcsolatban sem égettem még fel hidat, s ha van híd, azon át is kelhet valaki! 

- Biztos rossz helyről nézem, de nem látok hidakat…

- Sajnos én is árkokat látok, méghozzá egyre mélyebbeket. De hiszek benne, hogy gyorsabban be tudjuk temetni őket, mint amilyen ütemben ássa a Butaság, az Elfogultság, a Vazallusok, a Hatalomféltők.

- Sokan próbálták már korábban.

- Való igaz, félelmetes a felelősség! És azt is tudom, csak úgy nyerhetünk választást, ha mások is megértenek, s megismernek ugyanúgy, mint akik eddig is ismertek. És akkor rájönnek, hogy erre a feladatra a megfelelő embert választják ki. Tudom, kevés az idő, de meg kell teremteni a lehetőséget, s ha sikerül, be fogom bizonyítani, hogy októberben jó helyre tették a voksukat!

 

Szerző: kpsvr.hu

Képek: Röhrig Dániel

Szólj hozzá!

Nyolc kutya pusztult el majdnem a felelőtlen gazdáik miatt

Eleinte csak elhanyagolták az állatokat, ám a végén már enni is alig adtak nekik.

Románcnak indult, fegyházzal végződött a kaposvári kaland

A börtönből frissen szabadult férfi egy nő kedvéért utazott a somogyi megyeszékhelyre, ám az ismerkedés rosszul sült el, s miután nem volt pénze a visszaútra, kitört belőle a betörő.

Apa és fia közel húszmilliónyi ékszert fémkeresőzött össze, börtön várhat rájuk

Fél Somogyot átkutatták, s többek között egy hétszáz éves aranygyűrűt és 12 milliós ezüsttallér-gyűjteményt találtak.

Donáth Anna kiáll az OTP mellett, arra kéri Ukrajnát, hogy vegye le a szankciós listáról

Szerinte a bank nem a saját, hanem a magyar kormány bűnei miatt került fel a listára.

Elhunyt Tina Turner

Az énekesnő 83 éves volt.

Feszítővassal törte el ismerőse apja könyökét egy fiatal kaposvári férfi - VIDEÓ!!!

Akkorát ütött a 80 centis vasrúddal, hogy az áldozatnak maradandó fogyatékosságot okozott.

Egy játszótér mellett, fejszével verte agyon ismerőse kutyáját

Mindössze egy ezrest kapott a nőtől, aki meg akart szabadulni az állattól.

Részegen okozott halálos balesetet a 16 éves fiú

Berúgott a barátaival, s elvitték az apja kocsiját, melyben még hátsó ülés sem volt – egy kilométert sem autóztak, amikor bekövetkezett a tragédia.

Szörnyű állatviadalokat tartottak egy tolnai tanyán

Borzokkal és rókákkal harcoltatták a kutyákat egy Tolna megyei település határában.

Több, mint 12 ezer liter gázolajat síbolt el a teherautósofőr

A kamion helyett kannákba és hordókba tankolt a céges üzemanyagkártyával, majd nyomott áron eladta ismerőseinek a potyadízelt.

Gálvölgyi János akár életveszélyben is lehetett - hibásan mérlegelt a mentésirányító

A nehézlégzés olyan riasztó tünet, melyet életveszélyesnek kell értékelni, de nem ez történ Gálvölgyi János esetében.

Focisták verekedtek össze a pályán, egy nő orra bánta az affért - VIDEÓVAL!!!

Az idősebb játékos élettársa a balhézók közé állt, erre a fiatalabb kettőt neki is behúzott.

Irodájába zárkózott a lakásotthon vezetője a megvadult nevelt fiú elől

Megöléssel fenyegette a nevelőt, s ököllel bezúzta a bezárt ajtót.

Több, mint 175 tonna fémet gyűjtött össze illegálisan a kaposvári házaspár

Csaknem 30 millió forintot kerestek az engedély nélküli üzlettel.

Iskolák környékén is árulta a kábítószert a négy tagú drogbanda

Nemcsak szívták a füvet, de jól meg is éltek belőle.

Kerekesszékest fosztott ki a negyvenes nő

Kihasználta, hogy áldozata éppen egy szekrényben pakolt, s hogy kartávolságon kívül nem tudta megvédeni az értékeit.

Begyógyszerezte ismerősét, s amikor elbódult, elvette a pénzét

A Németországban élő férfi lakásfelújításra hozott magával nagyobb összeget egy zárt táskában, de kirablóját ez sem tartotta vissza.

Hat nőt futtattak az élettársak, akik lakást és élelmet is biztosítottak a nőknek

A férfi határozta meg a tarifákat, párja intézte a hirdetéseket és irányította a kuncsaftokat.

Mentálisan sérült ismerőseit verte át a kaposvári férfi

Hiteleket vetetett fel velük és milliókért vásároltatott velük elektronikai cikkeket.

Szita Károlyt nem vették komolyan Brüsszelben

Szita Károly felháborodott levelet írt az Orbán Viktor által is megszavazott szankciók miatt, de mivel a fideszes polgármester főnöke is megszavazta a szankciókat, így Szita felháborodását nem tudták komolyan venni Brüsszelben.