Megúszta a Szemeco Kft. a veszélyes hulladék miatti büntetést

2019-07-11 11:58 | #Kaposvár #Zöld #Politika

A Toldi iskolában tárolt veszélyes építési hulladékkal kapcsolatos sajtótájékoztatót tartott Felder Frigyes önkormányzati képviselő és Nagy Sándorné, a Kaposváriakért Egyesület képviselőjelöltje.

A KPSVR.hu májusban számolt be a Toldi iskola udvarán ázó veszélyes építési hulladékról. Az iskolán végzett felújítások során keletkezett hulladék heteken keresztül szennyezte a környezetet és veszélyeztette az akkor még iskolába járó gyerekeket és oktatókat. Felder Frigyes LMP-s önkormányzati képviselő május 15-én tett bejelentést a Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályára a veszélyes hulladékkal kapcsolatban.

Felder Frigyes és Nagyné Tarró Ágnes

A bejelentésre válaszolt a kormányhivatal, melyből kiderült, a helyszínre csupán május 28-án mentek ki az ellenőrök, majdnem két héttel a bejelentés után, elég időt hagyva az iskolán felújítást végző Szemeco Kft.-nek a szemét eltakarítására. 

– Felháborítónak tartom, hogy két héttel később mennek ki ellenőrizni egy ilyen súlyos esetet – mondta Felder Frigyes. Szerinte azonnal fel kellett volna szólítani a Szemecót a hulladék eltakarítására és a további szemét helyes tárolására, mivel akkor még iskolai időszak volt, és a gyerekek érdeke ezt kívánja. – Fényképekkel tudom bizonyítani, milyen állapotok uralkodtak az iskola udvarán, melyeket el is küldtem a környezetvédelmi főosztálynak, de választ még nem kaptam, csinálnak-e valamit.

A Kaposváriakért Egyesület színeiben az őszi önkormányzati választásokon a körzetben induló Nagy Sándorné elmondta, hogy pedagógusként szörnyű érzés a Toldi kálváriáját nézni. 

– Nem olyan régen az iskolában folyó pedagógiai munkát lehetetlenítette el Szita Károly a gimnáziumi rész bezárásával – jelentette ki -, most pedig az épületét teszik tönkre. 

Bár az önkormányzat ígéretet tett, hogy a munkálatok és a javítások elkészülnek szeptemberre, Nagy Sándorné képviselőjelölt aggódik az iskolakezdés miatt is, mivel a leázás miatti pluszmunkák nincsenek betervezve és tudomása szerint a munkaerővel is problémák vannak. Cseppet sem mellékesen az épület minden nagyobb eső során továbbra is beázik…

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: Bogdán Erik