Káosz Márki-Zay mozgalmában

Kpsvr.hu

2019-07-24 17:12:28
Botrányoktól hangos volt a Mindenki Magyarországa Mozgalom elmúlt időszaka. Márki-Zay Péter egy rádiós műsorban jelentette ki, hogy szerinte szükséges a gyerekek testi fenyítése, nem sokkal később pedig Hadházy Ákos lemondott alelnöki pozíciójáról, majd Ábrahám Júlia is elhagyta az elnökséget. A napokban pedig Lukácsi Katalin szolnoki indulása borzolta a kedélyeket a tiszaparti városban. Belső harcok, egymásnak ellentmondó kommunikáció jellemzi a civil szervezet működését, többen már a szétesésről beszélnek.

Az MMM első botrányát a szervezet megalapítója, Márky-Zay Péter biztosította, mikor a hódmezővásárhelyi rádiójában, a Radio Color családi magazinjában adott interjút neveléssel és családi élettel kapcsolatban. Anekdotázgatás közben azonban tett egy elég megosztó kijelentést: „Az nekem mindig nagyon fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak, és ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem”. Később Facebook oldalán tisztázta magát Hódmezővásárhely polgármestere, miszerint szó sem volt bántalmazásról. „Elfogadhatatlan számomra a gyerekek bántalmazása, ugyanúgy, ahogy a válás és az abortusz is” – olvashatjuk a politikus írását. Posztjában még arra is kitért, hogy szerinte a válás, a lelki terror és a szeretet hiánya sokkal nagyobb sérüléseket hagyhat egy gyerekben, mint az időnkénti testi fenyítés.

Megkerestük Kerepesi Tibort, a Mindenki Magyarországa Mozgalom kaposvári emberét, aki a Kaposváriak Kossuth Körének vezetőjét, hogyan viszonyul Márki-Zay kijelentéseihez, és az elmúlt időszak fejleményeihez?

– Én alapvetően az erőszak minden formáját elutasítom, legyen az családon belüli vagy azon kívüli. Meggyőződésem szerint az erőszak vagy a testi fenyítés nem megoldás, nem lehet neveléséi forma – jelentette ki Kerepesi. Azt is elmondta, hogy nem tartja problémának azt az áthidalhatatlan felfogásbeli különbséget, hogy míg Márki-Zay elfogadhatónak tartja a testi fenyítést, Ő azonban nem.

Kerepesit arról is megkérdeztük, hogy tudja-e, miért hagyta ott Hadházy és Ábrahám az MMM elnökségét? Erre ő sem tudta a választ, azt viszont elmondta szerkesztőségünknek, hogy szerinte egy ekkora szervezetnél természetes, hogy vannak súrlódási pontok, és előfordul, hogy ilyenkor valaki a háttérbe lép, de szerinte az új vezetőségi tagok új impulzusokat visznek majd az MMM-be.

Sokan azonban nem jósolnak ilyen szép jövőt az MMM-nek. A Népszavának a mozgalom egyik tagja azt nyilatkozta, az elmúlt időszakban az ülések sokszor kiabálásba torkolltak, senki sem tudott egyetérteni a másikkal, rengeteg volt a személyeskedő vita. Az újságnak az MMM egyik alapító tagja azt is elmondta, közel került a széteséshez a szervezet.

Politikai és ideológiai széthúzás jellemzi az MMM-et, az egyre jobboldalibb kijelentéseket hozó vezetőség – Márki-Zay Péterrel az élen – áll szembe a szervezet baloldali tagjaival, így a nemrég lemondott Hadházy Ákossal is. A szervezet mindezek ellenére politikai identitástól mentesnek hirdeti magát. Az ilyen belső viszályok azonban nem sok jót jelentenek.

Az MMM legnagyobb célkitűzése, hogy elősegítse az ellenzéki pártok közötti összefogást, különösen most, az önkormányzati választások előtt. Ennek ellenére többször is előfordult, hogy az MMM ennek szöges ellentétét csinálta. Hétfőn éppen a szolnoki összefogást rúgta fel a szervezet azzal, hogy saját polgármester-jelöltet indít a helyi választáson, Lukácsi Katalin személyében. Így két, Szolnoki Többség nevű szervezet fog harcba szállni a fideszes polgármester ellen, írja a jovotv.hu. Kaposváron se segíti elő az együttműködést az MMM. Annak ellenére, hogy Márki-Zay Péter többször is elmondta, hogy az MMM a legesélyesebb jelölt mögé fog beállni, ennek ellenére Hadházy Ákos, kaposvári látogatása során már próbálta elkenni ezt a kérdést. Mindenesetre annyi biztos, eddig az összes ellenzéki párt (Dk, Jobbik, Lmp, Momentum, Mszp) és civilek által támogatott Kaposváriakért Egyesület jelentette be indulási szándékát az önkormányzati választásokon. Július elején az is kiderült, hogy Horváth Ákos lesz Szita Károly egyetlen esélyes kihívója. Kíváncsian várjuk, hogy ki meri megbontani ezt az egységet, és kinek a lelkén fog száradni, ha a Fidesz és Szita Károly ismét elfoglalja Kaposvárt.

FRISSÍTÉS:

Kerepesi Tibor levélben kért újságunktól helyreigazítást, mivel kérdésinkre adott válaszaiban nem szerepelt, hogy elfogadhatónak tartja a testi fenyítéssel kapcsolatos felfogásbeli különbséget.

Kérdésünkre, miszerint „Hogyan tud egy olyan szervezet elnöke alatt dolgozni, akivel ennyire ellentétes elveket vall?”, Kerepesi Tibor a következő választ adta: „Az MMM nem arra szerveződött, hogy mindenben egyetértő emberek alkossanak egy tömböt. Vannak olyan kérdések, melyek "sarokkövek" amikben egyet értünk, de minden egyes embernek vannak saját elképzelései, saját véleménye”.

Szerkesztőségünk Kerepesi Tibor válaszaiból azt a következtetést vonta le, hogy nem tartja áthidalhatatlan problémának a közte és az MMM elnöke közötti ideológiai szakadékot, cikkünkben csupán erre hívtuk fel a figyelmet.

Szerző: Bogdán Erik

Fotó: 24.hu

Szólj hozzá!

Nyolc kutya pusztult el majdnem a felelőtlen gazdáik miatt

Eleinte csak elhanyagolták az állatokat, ám a végén már enni is alig adtak nekik.

Románcnak indult, fegyházzal végződött a kaposvári kaland

A börtönből frissen szabadult férfi egy nő kedvéért utazott a somogyi megyeszékhelyre, ám az ismerkedés rosszul sült el, s miután nem volt pénze a visszaútra, kitört belőle a betörő.

Apa és fia közel húszmilliónyi ékszert fémkeresőzött össze, börtön várhat rájuk

Fél Somogyot átkutatták, s többek között egy hétszáz éves aranygyűrűt és 12 milliós ezüsttallér-gyűjteményt találtak.

Donáth Anna kiáll az OTP mellett, arra kéri Ukrajnát, hogy vegye le a szankciós listáról

Szerinte a bank nem a saját, hanem a magyar kormány bűnei miatt került fel a listára.

Elhunyt Tina Turner

Az énekesnő 83 éves volt.

Feszítővassal törte el ismerőse apja könyökét egy fiatal kaposvári férfi - VIDEÓ!!!

Akkorát ütött a 80 centis vasrúddal, hogy az áldozatnak maradandó fogyatékosságot okozott.

Egy játszótér mellett, fejszével verte agyon ismerőse kutyáját

Mindössze egy ezrest kapott a nőtől, aki meg akart szabadulni az állattól.

Részegen okozott halálos balesetet a 16 éves fiú

Berúgott a barátaival, s elvitték az apja kocsiját, melyben még hátsó ülés sem volt – egy kilométert sem autóztak, amikor bekövetkezett a tragédia.

Szörnyű állatviadalokat tartottak egy tolnai tanyán

Borzokkal és rókákkal harcoltatták a kutyákat egy Tolna megyei település határában.

Több, mint 12 ezer liter gázolajat síbolt el a teherautósofőr

A kamion helyett kannákba és hordókba tankolt a céges üzemanyagkártyával, majd nyomott áron eladta ismerőseinek a potyadízelt.

Gálvölgyi János akár életveszélyben is lehetett - hibásan mérlegelt a mentésirányító

A nehézlégzés olyan riasztó tünet, melyet életveszélyesnek kell értékelni, de nem ez történ Gálvölgyi János esetében.

Focisták verekedtek össze a pályán, egy nő orra bánta az affért - VIDEÓVAL!!!

Az idősebb játékos élettársa a balhézók közé állt, erre a fiatalabb kettőt neki is behúzott.

Irodájába zárkózott a lakásotthon vezetője a megvadult nevelt fiú elől

Megöléssel fenyegette a nevelőt, s ököllel bezúzta a bezárt ajtót.

Több, mint 175 tonna fémet gyűjtött össze illegálisan a kaposvári házaspár

Csaknem 30 millió forintot kerestek az engedély nélküli üzlettel.

Iskolák környékén is árulta a kábítószert a négy tagú drogbanda

Nemcsak szívták a füvet, de jól meg is éltek belőle.

Kerekesszékest fosztott ki a negyvenes nő

Kihasználta, hogy áldozata éppen egy szekrényben pakolt, s hogy kartávolságon kívül nem tudta megvédeni az értékeit.

Begyógyszerezte ismerősét, s amikor elbódult, elvette a pénzét

A Németországban élő férfi lakásfelújításra hozott magával nagyobb összeget egy zárt táskában, de kirablóját ez sem tartotta vissza.

Hat nőt futtattak az élettársak, akik lakást és élelmet is biztosítottak a nőknek

A férfi határozta meg a tarifákat, párja intézte a hirdetéseket és irányította a kuncsaftokat.

Mentálisan sérült ismerőseit verte át a kaposvári férfi

Hiteleket vetetett fel velük és milliókért vásároltatott velük elektronikai cikkeket.

Szita Károlyt nem vették komolyan Brüsszelben

Szita Károly felháborodott levelet írt az Orbán Viktor által is megszavazott szankciók miatt, de mivel a fideszes polgármester főnöke is megszavazta a szankciókat, így Szita felháborodását nem tudták komolyan venni Brüsszelben.