Aláírásgyűjtés indul a szülészet felújításáért

2019-08-03 10:23 | #Kaposvár

Sajtótájékoztatót tartott Horváth Ákos, a Kaposváriakért Egyesület polgármesterjelöltje, Szita Károly egyetlen kihívója. Aláírásgyűjtésbe kezdenek a kaposvári szülészet felújításáért. Az aláírásokat a folyamatos utcai kitelepüléseken gyűjtik és online is várják az szignókat.

- Öt gyermekem születése kapcsán először 1998-ban, majd utoljára nyolc évvel ezelőtt jártam a szülészeten. Feleségem ragaszkodott kaposvári kezelő orvosához, ezért nem kívántunk máshová menni, mint azt sok barátunk, ismerősünk tette és javasolta nekünk is. Sajnos már az orvosa is más városba jár dolgozni, naponta ingázik, sok ilyen „praxisról” hallunk! Ezért személyes tapasztalatok alapján is tudom, hogy régi problémáról van szó. Mióta bejelentettem, hogy indulok polgármesternek, rengetegen kerestek meg, hogy tegyünk valamit a szülészet felújításáért – kezdte Horváth Ákos.

- Már az elmúlt évtizedekben is méltánytalan és nyomasztó állapotok uralkodtak az intézményben és ez sajnos érdemben azóta sem változott. Az alagsori rendelők, vizsgálók és egyéb helységek úgy néznek ki mint egy légópince.

 

 

Az ott dolgozók elmondása szerint a szülőszobában a klímaberendezés évek óta nem működik – folytatta a polgármesterjelölt. Tudom, hogy a felújítás nem városi feladat, de a Polgármester már két éve is azt ígérte, hogy ráhatással lesz a folyamatra, s ő sem tagadta, hogy a kaposváriak nagy számban más városokba járnak szülni. Horváth Ákos elmondta, egy polgármesternek kötelessége kiharcolni, hogy az általa irányított város szülészete méltóképpen fogadhassa a kaposvári édesanyákat, ez léthatóan eddig sajnos nem sikerült.

A polgármesterjelölt két fényképet is mutatott. Az egyik első kislánya születésekor, míg a másik a napokban készült. Ezeken ugyanabból a szögből látható az épület belső része, a két fotó közt csak az eltelt 21 év a különbség, minden más ugyanaz:

A közelmúltban több mint 17 milliárd forintból újult meg a Kaposi Mór Megyei Kórház, de a szülészet ebből a folyamatból mindeddig kimaradt. A városban viszont számos látványberuházás készül, a szülészetről kilépve 100 méterre déli irányba 5,2 milliárdért egy okosparkot építtet a Polgármester uniós pénzből. Szembetűnő a kontúr – mondja a polgármesterjelölt,,, az elgondolás jónak tűnik, az összeg mértéke elgondolkodtató.

A szülészetnél viszont egy kapavágás sem történt évtizedek óta! Ezért aláírásgyűjtésbe kezd a Kaposváriakért Egyesület, hogy a városlakók kinyilváníthassák véleményüket a szülészet jövőjével kapcsolatban.

Horváth Ákos azt is elmondta, hogy nem valami ellen, hanem a születendő kaposvári gyermekekért és édesanyákért gyűjtik az aláírásokat. Hozzátette azt is, a jelenlegi és az új városvezetésnek is fontos látnia, hogy kaposváriak ezrei állnak ki a szülészet felújítása mellett, és ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni. 
Illene már ugyanis a beruházásoknál a lakosság érdekeinek megfelelő fontossági sorrendet felállítani!

 

 

Szerző: Bogdán Erik

Képek: kpsvr, Horváth Ákos