Hivatalos: az MMM az ellenzéki összefogást támogatja

2019-08-29 10:54 | #Kaposvár #Politika

Tegnap, Kerepesi Tibor egy Facebook bejegyzésben tudatta, hogy a Márki-Zay Péter és Hadházy Ákos vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) a Kaposváriakért Egyesületet és az ellenzéki összefogást támogatja az októberi önkormányzati választáson. Korábban Márki-Zay kijelentette, hogy minden településen a legesélyesebb jelöltet támogatják, akik mögött a legszélesebb egység alakul ki. Ezzel valóban a legszélesebb egység alakult ki az ellenzéki oldalon. Ez az ellenzéki egység, 2018-ban 56,82 százalékot szerzett a Fidesz 43,18 százalékával szemben az országgyűlési választáson Kaposváron (csak a városban – a szerk.). 

Megkerestük a Kaposváriakért Egyesület vezetőjét, Fejes Istvánt, aki a KPSVR-nek megerősítette, hogy a Márky-Zay Péter vezett Mindenki Magyarországa Mozgalom valóban az ellenzéki összefogást támogatja, illetve Horváth Ákos polgármesterjelöltet ajánlja az ellenzéki szavazóknak. 

Úgy tudjuk, hogy szerda este tartott elnökségi ülésükön döntött az MMM arról, hogy az összes ellenzéki párt (DK, Jobbik, Lmp, Momentum, Mszp) és a Kaposváriakért Egyesület által indított jelölteket, és Horváth Ákos polgármesterjelöltet támogatja az október 13-án esedékes önkormányzati választásokon. 

Ezzel a döntéssel soha nem látott egység alakult ki az októberi választás előtt, melynek hat országos és egy helyi szervezet a tagja, illetve támogatója. Az tavalyi országgyűlési választáson az ellenzéki egységet alkotó szervezetek összesen 56,82 százalékot értek el, míg a Fidesz csak 43,18 százalékot. (Az Együtt párt eredményét nem számoltuk az ellenzékhez, mert nem érték el az 1 százalékot sem – a szerk.) Tehát, ha 2018-ban létrejött volna a mostani ellenzéki egység, akkor a Fideszt legyőzte volna az ellenzék. 

Erre az októberi választáson minden esély megvan, hiszen a KPSVR-en is megjelent Závecz Research (ZRI) kutatása szerint a megyei jogú városokban az ellenzék 35 százalékon áll, míg a Fidesz csak 30 százalékon. 


Kerestük Kerepesi Tibort, illetve Horváth Ákost is, amint válaszolnak frissítjük cikkünket.

 

Szerző: Bogdán Erik

Kép: Facebook