Veszélyes a levegő minősége

2020-01-09 15:19 | #Zöld #Kaposvár

Tegnap veszélyes volt a levegő minősége Putnokon és Sajószentpéteren. Kaposváron kifogásolt a levegőminőség.

További öt településen egészségtelen volt a levegőminőség a Levegőhigiénés Index alapján, ezek: Kazincbarcika, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza és Tököl. 

További 16 helyen kifogásolt volt a levegőminőség, azaz a kisméretű aeroszol részecskék koncentrációja meghaladta az egészségügyi határértéket. Ezek közé tartozott vélhetően Kaposvár is. A legközelebb Pécsen (3db) és Komlón vannak telepített mérőállomások. Ezek adataiból következtetnek Kaposvár levegőjének minőségére is. Az adatok a kifogásolt értéket mutatták.

Tavaly Felder Frigyes, önkormányzati képviselő, végzett méréseket a fűtési időszak végén Kaposvár több pontján is. Erről szóló tudósításainkat az alábbi linkeken érhetik el:

https://www.kpsvr.hu/cikk/2019-04-02-legszennyezettseg-kaposvaron-megmertuek-1-resz

https://www.kpsvr.hu/cikk/2019-04-29-legszennyezettseg-kaposvaron-2-resz-donner

Nem érhető el leírás a fényképhez.


Veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges emberek is tüneteket tapasztalhatnak úgy, mint a köhögés, a légúti irritáció vagy a könnyezés.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ nem javasolja az érintett településeken élőknek a hosszabb szabadban történő tartózkodást. Az idő jelentős részét töltsük betéri környezetben, azonban a rendszeres, rövid ideig tartó szellőztetésről ne feledkezzünk meg. A légszennyezés nem csak a légzőrendszert terheli meg, hanem a szív- és érrendszerre, a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is káros hatással bír rövid és hosszú távon egyaránt. A kültéri légszennyezés csökkentése érdekében kerülni kell a helytelen fűtési módon alkalmazást és célszerű a tömegközlekedési módokat előnyben részesíteni a saját gépjárműhasználattal szemben.

Otthonaink beltéri levegőminőségét javíthatjuk, ha odafigyelünk a beltéri légszennyezés elkerülésére és olyan megoldásokat alkalmazunk, mellyel a légszennyezők koncentrációja csökkenthető.

A következő napokban jelentős javulás nem várható a meteorológiai előrejelzés alapján.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Kép: Nemzeti Népegészségügyi Központ Facebook oldal