Éljen május elseje

Kpsvr.hu

2020-05-06 10:02:30
Éljen? ... Felőlem. Mára már, csak annyi maradt belőle amennyi itt van a tányéron. Nekem ennyi. Ennyi is csak azért, mert ragaszkodtam hozzá.

Meggyes József írása.

A szerző Kaposváron született, kisebb megszakítással a városban élt. Itt nőtt fel, részben ide járt iskolába is, és itt dolgozta végig hivatását. Első blogja -MJ Vándor- 2009.09. 08-tól íródik, a ...tükör... 2011.06.25-én indult és a Zsömi 2015.11.17-én. Itt a KPSVR-en általában a ...tükör... blog írásai olvashatók.

Az ünnep kapcsán eszembe jutott a majális, arról meg a szénfeketére égett hurkasütő tálak a sercegő zavaros olajban úszkáló hurkákkal, kolbászokkal. Nem sok dolog volt anno, amit én kedveltem a május elsejei felhajtásokból. Többek közt a fentebb leírt látványt sem csíptem. Elég korai koromban sikerült elcsípnem egy avas ízű hurkaremeket, utána aztán felőlem süthették. Egyék is meg! 

Amúgy az egész majális érzés engem nem tudott szíven nyilazni. Már gyerekként sem. Túl sok ember, túl sok lökdösődés, ha valami véletlen megtetszett akkor az természetesen másoknak is tetszett, és emiatt türelmem határáig kellett sorba állni. Későbbi korokban pedig, ahogy csökkent a résztvevő tömeg, úgy szaporodtak a pártok sátrai. Lát valaki tán összefüggést? De ha arra gondolok, hogy mi volt délelőtt! Na mi volt? ... Az. A munkásosztály seregszemléje. Felvonulás. Kaposvár akkora felvonulásokat produkált gyerekkoromban, hogy csuda volt nézni azt a sok embert! Zászlókkal, fotókkal, szövegekkel. Nézni csuda volt. Még tán néha jó is. Törekedtem is a néző szerepére, de nem mindig sikerült. Nem mindig, mert a vonulás kötelező volt. 

Soha nem értettem, hogyha kötelező mindenkinek felvonulni, akkor kik azok, ki az a rengeteg ember, aki a járda szélén álldogálnak végig a felvonulás útvonalán? No meg az ablakok is teli voltak. Apropó ablakok. Akkora volt az érdeklődés, mármint a bámészkodók részéről, hogy bekéredzkedtek az ismerősök az utcafronti ablakkal rendelkező ismerőseikhez. No mindegy. 

Én a magam részéről igyekeztem ellógni a vonulást, mert roppant mód utáltam. Órákkal előbb kellett gyülekezni, cipelni valami feleslegesnek vélt dolgot, lehetőleg a vonuláskor valamiféle alakzatot kellett tartani -később aztán ezt megszoktatták velem a seregben- lehetőleg jó pofát kellett vágni az egészhez, vigyorogni mint a vadalma, és integetni a sok vadidegen szájtátinak, majd áhítattal bámulni fel a tribünre, a sok "nagy emberre", akiről azt sem tudtam, ki fia borja? Ha lehetett elsunnyogtam. Mondjuk a siker és a sikertelenség fele-fele. 

Persze olyan is volt, amikor végigröhögtem az egészet. Például akkor amikor középiskolásként, mint néptáncos kellett vonuljak. Csizma, fekete posztónadrág, bő ujjas fehér ümög. A tribün előtt meg még csapkodhattam a tenyeremmel a csizma szárát is, mint aki tudja a dörgést. Én! Én azt tudtam ám! A mai napig nem tudok táncolni, de ez akkor senkit nem érdekelt, mert demonstrálni kellett a létszámot. 

Létszám ... Nem ismerős ez sehonnét, manapság sem ugye? Ha muszáj volt vonuljak, hát a végén mindig betegre röhögtem magam. Az a sok lelkes, rajongó szemű, boldogan vigyorgó proletár, a tribün után kilépett a tömegből és amit cipelt azt besuvasztotta az első nyitott kapualjba oszt húzott ... na hová? Természetesen! Ki a majálisba avas hurkát enni pisa meleg sörrel, közben ellövöldözött egy vagyont pálcákra függesztett kacatokra, a gyereket teletömte vattacukorral, felrakta a körhintára vagy -kortól függően- a láncosra, vett neki valami bóvlit a bazárosoknál. Vagy azt aminek nem találta el a pálcáját, vagy valami más felesleges kacatot. 

Biztosan sok szépségét hagytam most ki azoknak a legendás május elsejéknek, de akik látták anno, azoknak majd beugrik a többi is. Mostanra meg ennyi maradt. Disznótoros a hentestől, de legalább nem avas, az is szabadon választott, és hát a többi is szabadon választott. Az idei azért más, még ennél is másabb. A COVID egyetlen pozitív hatása, hogy pártsátrak sem voltak. Nem volt hová állítani. Van saját sátram. Jövőre babgulyást eszek, a sátramban.

 

Az eredeti írást itt olvashatja: https://tukorrokut.blogspot.com/2020/05/eljen-majus-elseje.html?fbclid=IwAR2mZ2JqOZaa7ejwyUtOMy63758r5O2Ci45wT6eQkdf3_yK6BGlNa9G1ZDw

Szólj hozzá!

Szívszorító üzenetet küldtek a kirúgott tanárok

Sírás, düh és szomorúság. Ilyen ma az oktatás Magyarországon.

Döntött az Európai Bizottság: 2300 milliárd forint jön, 3000 milliárd zárolva

Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, ezért zárolják a 3000 milliárd forintot

Kutyák marták halálra az idős asszonyt

A megvadult állatok kihasználták, hogy gazdájuk nem javította meg a rossz drótkerítést és a szomszéd kertben dolgozó nyugdíjas nőre támadtak.

Két éven keresztül bántalmazta édesapját a 30 éves göllei férfi

Részegen ütlegelte édesapját, de azt vallotta, hogy nagyon megbánta.

Két dologtól függ, hogy lesz-e januártól benzinárstop

Konkrét választ adott a Miniszterelnökség.

Kicsinyes bosszú féltékenységből Siófokon

Az 53 éves siófoki férfi kicsinyes bosszút állt szeretőjén.

Tragédia - az édesanya és újszülött gyermeke is meghalt a frontális karambolban

Az édesanya pocakjában volt még a baba, akit a baleset után segítettek a világra a mentősök, de rajta sem tudtak már segíteni. Ők közlekedtek szabályosan.

Borzalom - Felnevelte unokáját az idős asszony, cserében a férfi agyba-főbe verte

A rendőrségen kiderült, korábban is többször bántalmazta a nőt a 29 éves agresszív férfi.

Olyan részeg volt a gázoló, hogy nem tudták kihallgatni a rendőrök

A járdán ütötte el a sétáló asszonyt a kerékpáros, majd segítségnyújtás nélkül elkerekezett a helyszínről.

Elhunyt Mészöly Kálmán labdarúgó legenda

Hosszú betegség után elhunyt Mészöly Kálmán. A Vasas legendája 81 éves volt.

Vádat emeltek a cukorbeteg kisfiút megalázó 5 fiatalkorú ellen

A megszégyenítés során a cukorbeteg kisfiút arra kényszerítették, hogy csókolgassa a bántalmazók cipőjét.

Állatkínzásért fegyházat kapott a büssüi férfi

Részegen ment disznót lopni, ám amikor nem sikerült, egy bozótvágóval kezdte összekaszabolni az állatokat.

Orbán megszavazta, majd megkonzultálta önmagával, hogy elutasítja a szankciókat

Orbán is kitöltötte az uniós szankciókat elítélő nemzeti konzultációt. De ha elutasítja, miért szavazta meg?

Összehangolt akció Kaposváron

45 szabálysértővel szemben léptek fel a somogyi rendőrök.

Nem bíznak a magyar kormányban, 3000 milliárd forog kockán

Az EU 3000 milliárd forintot tartana vissza, míg Orbánék nem bizonyítják a korrupcióellenes lépések hatékonyságát.

A magyar bíróság nem adja ki a veronai buszbalesetet okozó söfőrt Olaszországnak

A férfi a tárgyaláson úgy nyilatkozott, hogy nem egyezik bele az átadásába és büntetését Magyarországon szeretné letölteni.

Kormányinfó: ukrán rakéta csapódott be Lengyelország területére

Gulyás azt is elmondta, hogy közvetve Oroszország a felelős, hiszen ő robbantotta ki a háborút, de közvetlenül az ukránok a hibásak.

TRAGÉDIA - belehalt sérüléseibe a Szondi utcai társasház 3. emeletéről kiugrott 36 éves férfi

A kaposvári kórházban három hétig küzdöttek az életéért, de nem sikerült megmenteni.

Alvó, részeg vendéget fosztott ki a presszóban, majd nekiállt szétverni a helyiséget

Közel százezer forintot talált bóbiskoló ismerősénél, akinek a bankkártyáját is elvette, mielőtt beleverte a fejét az asztalba.