Újabb nemzeti konzultáció jön járvány, gazdaságvédelem, Soros-terv 2.0 témákban

Kpsvr.hu

2020-05-29 19:27:06
Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában 10 éves visszatekintést adott a kormányzásról, újabb Nemzeti Konzultációt hirdetett, és a gazdaságvédelmi erőfeszítéseket, vitákat is érintette.

Ma van 10 éve annak, hogy Orbán Viktor másodszor is letette a miniszterelnöki esküt. Ennek apropóján a kormányfő elmondta: hivatalba lépésekor tudta, hogy ’90-ben nem sikerült olyan változást elérni, ami meg tudta volna újítani az országot. Elmondása szerint a kommunistákat lenyomták, a szovjeteket kiszorították, utána a magyarok kezükbe vették az ország jövőjét, de a harc sajnos nem zárult le az első antikommunista miniszterelnök, Antall József vezetésével megalakult kormánnyal. A baloldal újraszervezte magát, hosszú küzdelem kezdődött a múlt és a jövő között. Kifejtette: más rendszerváltó országokban új alkotmányt hoztak létre, és ezzel a küzdelem lezárult, a múlt veszített.

Koszticsák Szilárd/MTI

Orbán Viktor értékelése szerint 2010-ben a megszerzett kétharmados többséggel a jövőnek nyernie kellett, amiben Schmitt Pál „alkotmányozó elnöknek” is elévülhetetlen érdemei vannak. A másik felismerés a miniszterelnök szerint az volt, hogy egy válság kellős közepén voltunk, a pénzügyi válság miatt családok kerültek a tönk szélére, és ebben a helyzetben olyan kormány kellett, amelyikre lehetett számítani. Megjegyezte: ha baj van, akkor azok is rájuk szavaznak, akik nem kedvelik a Fideszt, mert ők kézbe veszik a dolgokat. Ezzel szemben a szocialisták lehúzták az ötödik bőrt is az emberekről, adóemelést hajtottak végre, leépítették a családtámogatási rendszert, egy havi nyugdíjat és egy havi bért vettek el az emberektől, a devizahitelezés felfuttatásával pedig adósrabszolgaságot idéztek elő – értékelt Orbán.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a magyar kormány akkori válságkezelő lépéseit sokan kritizálták, de Matolcsy György „lebillentette a koronát a liberális közgazdászok fejéről”. Schmitt Pál mellett tehát ő is jelentősen közreműködött a 2010-et követő megújulásban.

Orbán Viktor szerint ezek mellett volt egy magasabb rendű cél is: mint megjegyezte, ő falusi gyerek, de úgy nevelték, hogy ő egy nagy nemzetnek a gyermeke. Végső célként az összetartozás-tudat és a nagy nemzet tudatának, büszkeségének megerősítése volt igazán fontos. A korábbi kormányok gyakorlatával szemben gyökeret vert az a gondolkodásmód is, miszerint csak munkával lehet boldogulni, ezért Magyarország Európa talán egyetlen munkaalapú társadalma. A miniszterelnök úgy véli, ez alapozza meg a jövőbeli sikert.

Kérdésre válaszolva Orbán megismételte korábbi megállapítását, miszerint az elmúlt 10 év egyik legjobb döntése volt a rendkívüli jogrend bevezetése, mert egy világjárvány idején a legfontosabb az időtényező, a gyors reakció képessége. Hangsúlyozta: a különleges jogosítványokkal együtt is az alkotmány keretein belül maradtunk. A fő különbség az, hogy a rendkívüli jogrendben a kormány módosíthat fennálló törvényt rendelettel, vagy rendeletben hozhat törvényi szintű szabályozást. Megjegyezte: „hajnali döntéssel nem lehet megvárni a parlament esti szavazását”. A kormányfő kijelentette: a járványhelyzet első csatáját megnyertük, már nincs szükség a rendkívüli jogrendre, viszont miután a járvány nem múlt el, és szakembere szerint ősszel visszatérhet, így az nem érhet minket ugyanúgy, mint ahogy márciusban. Ezért van szükség a járványügyi készültség fenntartására.

A miniszterelnök szerint az első regisztrált esettől számítva mi minden döntést időben előbb hoztunk meg, mint a nyugatiak: a veszélyhelyzet kihirdetésére, az iskolalátogatási tilalom bevezetésére és a határzár elrendelésére is előbb került sor. A védekezés minőségi különbsége a nyugatiakkal szemben álláspontja szerint abban áll, hogy minden döntést hamarabb és gyorsabban hoztunk meg, amiben a rendkívüli jogrendnek is szerepe volt.

A kormányfő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az egyes ellátó intézmények szintjén, így idősotthonokban, kórházakban még a mostani szakaszban is felszaporodhatnak az esetek. Ha ez megtörténne valahol, a bevetési egység megjelenik ott, és képes lesz lokalizálni a fertőzést.

Orbán Viktor szerint ellenfelei már 2010 óta diktatúrát kiáltanak, de a rendkívüli jogosítványok megszavazásakor ismét ezzel vádolták a kormányt, sőt most, ezek visszaadásakor is ezzel találkozik. Megjegyezte: ami továbbra is megmarad a normál működéshez képest az az, hogy az operatív törzs folytatja a munkáját, a kórházak járványügyi igazgatása fennmarad, a tisztiorvos pedig megnövekedett jogkörrel rendelkezik majd. Állítása szerint ebben a három dologban kell másra számítanunk.

A kormányfő szerint három dolognak köszönhetően nem alakult ki tömeges járványhelyzet: a gyors döntések, az összefogás hatására, illetve amiatt, mert „egészen kiváló szakembereink vannak” a járványügyi szakértőktől az orvosokig, ápolókig.

A miniszterelnök kifejtette: az emberek akkor hajlandóak betartani egy intézkedést, ha annak látják értelmét, hasznosnak gondolják azt, így fontos, hogy a kormány és az állampolgárok között legyenek egyetértési pontok, hiszen így hatékonyabbá tehetők az intézkedések. Erre a Nemzeti Konzultációt tartja szükséges eszköznek Orbán. Megjegyezte: a mostani, csendesebb szakasz alkalmas egy ilyen akció meghirdetésére. Elmondása szerint még ma délután meg tudják indítani a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szóló konzultációt, ami a „Soros-féle, adósrabszolgaságot hozó örökjáradék-kötvények” témáját is érinti majd.

A miniszterelnök szerint bár a járványhelyzet alatt a figyelem középpontjában nem az európai politika eseményei állnak, de vannak fejlemények, s itthon is zajlik az élet, ahogy a Deák téri tragikus eset is mutatja.

Az Európai Bizottság közzétette a következő hét éves költségvetési tervet – húzta alá a miniszterelnök, majd hozzátette: ehhez hozzábiggyesztettek egy 750 milliárd eurós csomagot, ami részben hitel, részben támogatás. Szerinte ennek a létrehozása nem munkával történik, miként eddig. Közös hitelfelvételt indítványoztak, ráadásul az is szerepel a javaslatban, hogy a tagállamok közösen vállalnának garanciát a visszafizetésre. Felelevenítette: amikor a görögök csődbe mentek, akkor a szintén euróövezeti tagsággal rendelkező szlovákoknak is be kellett dobniuk jelentős összeget, ahhoz, hogy a görög gazdaságot konszolidálják. Ezúttal minden tagállam felelősséget vállalna.

Orbán szerint ezt „euróbond-vitának” vagy „koronakötvény-vitának” is nevezik. Hangsúlyozta: miután a hitelfelvétel harminc éves időtávra szól, még az unokáink feje felett is ott fog lebegni. Szerinte alaposan meg kell fontolni, hogy akarunk-e ilyen útra lépni. Hozzátette: pénzt is osztanak szét a tagállamok között. Eddig mindenki befizette a nemzeti össztermék bizonyos százalékát, a szegényebbek javára pedig többet osztottak vissza. Az új mechanizmust azonban „abszurdnak és perverznek” nevezte, mert úgy látja, az többet juttat a gazdag országoknak.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az egy főre jutó nemzeti össztermék tekintetében elkezdtük ledolgozni a hátrányunkat, a magyar gazdaság jó úton halad. Ehhez a 2010-es válságkezelés tanulságaira is támaszkodhatnak. A jövő évi központi költségvetés is ezt a célt szolgálja – mondta. Szerinte valamennyi bizonytalanságot szükségképpen hordoz minden költségvetési terv, s ezért művészet a politika, mert ezt meg kell érezni, az ösztönrendszert segítségül kell hívni, sok okos embert meg kell hallgatni. A kormányfő szerint ezt elvégezték, s ezek alapján nyújtották be a költségvetést. Orbán Viktor szerint annak végrehajtása a gazdaságvédelmi tervvel együtt elősegítheti, hogy „fantasztikus évünk” legyen 2021-ben.

A cikk szerzője Kovács János politológus.

Forrás: JövőTv

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban Fotó Mediaklikkhu

Szólj hozzá!

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.

Mi mindenre lesz szükség a szigeteléshez?

Sok szó esik az épületek szigeteléséről. Mitől lesz energiahatékony, alacsonyabb a számla, környezetbarát és így tovább. Amiről kevesebbet beszélünk, azok az egyéb tényezők egy szigetelt épület esetében – mint például a távtartók szerepe.