Kiszáradt tó medréből jelentkezett be az LMP képviselője

Kpsvr 2022-08-05 16:05:00
Új szemléletű vízgazdálkodásra van szükség - emelte ki Keresztes.

Keresztes László Lóránt, az LMP – Magyarország Zöld Pártjának országgyűlési képviselője tartott online sajtótájékoztatót, egy egészen különös helyszínről: egy kiszáradt tó medréből. A helyszínválasztás nem volt véletlen, Keresztes az aszályról és a hazánkat is érintő éghajlatváltozásról beszélt.

Mindannyian tapasztalhattuk az országban, hogy milyen brutális aszállyal van dolgunk, hogy emiatt milyen nehéz helyzetbe kerültek a gazdák, folyóink, tavaink száradnak ki, szinte mindenhol rekordalacsony a vízállás. – mondta Keresztes
Hozzátette, ez a folyamat nem újkeletű, egyre szélsőségesebb a csapadékeloszlás, melynek mennyisége is csökken, az aszályos időszakok hossza nő, azok egyre hosszabbak és forróbbak. Az LMP képviselője elmondta, Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából az egyik legsérülékenyebb ország Európában.

Vízválság: a belátás és a cselekvés hiánya nem más, mint a jövő felélése!

Aszály, vízhiány, tavak és vízfolyások kiszáradása… Egyre hosszabb és forróbb aszályos időszakok… A miniszterelnök ezekről egy szót sem szólt a jövőről tartott beszédében, ahogy nem beszélt az ivóvízellátást biztosító közműrendszer tragikus állapotáról sem. A belátás és a cselekvés hiánya nem más, mint a JÖVŐ FELÉLÉSE!

Közzétette: Dr. Keresztes László Lóránt – 2022. augusztus 4., csütörtök

Azonban Keresztes szerint azt is ki kell mondani, hogy a kiszolgáltatott helyzet elsősorban a kormány mulasztásainak sokaságának köszönhető. Azt is hangsúlyozni kell a pécsi képviselő szerint, hogy ha a kormány nem érzékeli a kialakult helyzetnek a súlyosságát, és nem képes a jövőbe mutató érdemi döntéseket meghozni, az nem jelent mást, mint a jövő felélését.

Az LMP folyamatosan figyeli a kormány munkáját, évek óta nyújtják be a javaslataikat, azonban még ebben a kritikus helyzetben sem látnak jövőbe mutató javaslatokat a Fidesztől. A zöldpárt öt területen vár érdemi cselekvést a kormánytól.

Keresztes szerint egyfelől új szemléletű vízgazdálkodásra van szükség, a jövőben már nem lehet cél a vizek minél gyorsabb kivezetése az országból, hiszen így is több víz folyik ki az országból, mint amennyi beérkezik. Másfelől a kormány jól láthatóan nem készült fel a folyóink, felszíni vizeink védelmére, egyszerűen nincs megfelelő védelme a természetes vizeinknek. Képtelen a kormány védekezni vizeink szennyezése ellen, kiemelten a határon átnyúló környezeti kockázatok ellen. Ennek legutóbbi ékes példája volt a Sajó szennyezése, ami a mai napig nem oldódott meg. Az LMP javaslatot tett a kormánynak, hogy a magyar pártok közösen álljanak ki annak védelmében, de a kormány nem is válaszolt a felvetésre.

Ezen kívül a víziközmű-rendszer is az összeomlás szélére jutott, mondta el Keresztes. Sok helyen van vízhiány és korlátozás, a megtermelt ivóvíz huszonkét százaléka felhasználás nélkül elfolyik a rossz közmű hálózat miatt. Ha érvényben maradnak a jövőévi költségvetéssel kapcsolatos döntések, az azt jelenti, hogy a kormány feladta az ivóvíz ellátást és a vízbázisok védelmét. Az LMP ezzel kapcsolatban is megtette a javaslatait, és minden érdekelt bevonásával próbálják meg elérni, a víziközmű rendszer megmentését.
Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint nagyon fontos lenne a gazdáknak is segíteni. A kormány az aszályra adott megoldási javaslatainak a fókuszában továbbra kizárólag az öntözés áll, ahogy azt ma reggel is hallhattuk. Valódi megoldást az hozhat, ha a talaj vízháztartását állítjuk helyre, hiszen csak az egészséges táj tudja biztosítani a növényei számára a kellő vizet. Valódi megoldást csak az hozhat, ha a vízháztartást állítják helyre, vízlevezető vízgazdálkodás helyett vízmegtartó vízgazdálkodásra szükséges Keresztes szerint. Ehhez arra van szükség, hogy a kormány nagyobb mértékben támogassa a gazdákat.

A vízválságnak nem fog véget vetni a háború vége, ha a kormány nem cselekszik azonnal, akkor az aszály még nagyobb baj lesz, Keresztes szerint ha ez a helyzet sem ébreszti fel a kormányt, akkor nekünk kell felébreszteni. Ha nem cselekszenek, akkor az embereknek kell kikényszeríteni a lépéseket, hiszen mindannyiunk, gyermekeink jövőjéről van szó.

Szólj hozzá!

Szijjártó tenne róla, hogy a szankciók valóban ne működjenek

A nyolcadik csomagot pénteken kezdték részleteiben tárgyalni a tagállamok. Szijjártó kritikus, de azt mondta: a teljes csomagot a magyar kormány nem utasítja el, csak fel akarja puhítani.

VIDEÓ - Brutális pusztítást végzett a vihar: szétbombázta a jég a kerteket

Pokoli erővel tarolta le a magyar kerteket az időjárás. A vihar erős széllel, diónyi nagyságú jéggel szakította be a tetőket Békés megyében.

Gulyás megnyugtatta a nyugdíjasokat a gázszámlákkal kapcsolatban

Megérkeztek az MVM-től a gázszámlák, melyeknek fizetési határideje a nyugdíjfizetés előtt van.

Ennyiért adhatja el Gyurcsány az Apró-villát

Gyurcsány Ferenc a Partizán interjúban megemlítette, hogy egy éven belül eladják az Apró-villát.

Brutális mélyrepülés: 420 forint az euró, 435 a dollár

Nem tett jót a jegybank kamatemeléseket lezáró bejelentése a forintnak, ami az euróval szemben is rekordszintre gyengült. Már a 420 forintot nyaldossa az árfolyam, a dolláré pedig a 435-öt. Bő félév alatt hatalmasat kaszáltak azok, akik a forintjukat idejekorán euróra vagy dollárra váltották.

Döntött a kormány: nem lesz őszi szünet, de hosszabb lesz a téli

December 22-től január 8-ig tart a téli szünet az iskolákban, illetve az állami szervek is leállnak majd ebben az időben. A téli szünetet az őszi szünet rovására hosszabbítják meg.

Döntött a kormány: hamarosan rendkívüli bejelentés jön Orbán Viktortól

Összeült a kormány, hogy megoldást találjon az energiaválságra.

Az EU elleni kémkedés miatt ítélték el a volt jobbikos politikust

Öt év fegyházbüntetést kapott a volt jobbikos politikus, aki egyébként Moszkvában él.

Buszmegállóban hagyta újszülött babáját a harmincas nő

A nyolc fokban kihűlhetett volna a csecsemő, de szerencsére kutyasétáltatók még időben rátaláltak.

Százezrek menekülnek Oroszországból

Még az orosz titkosszolgálat nyilvános adatai is 260 ezer emberről írnak, de ennek a többszöröse lehet.

Végre egy ellenzéki siker - az LMP-s jelölt nyert az újpesti időközi választáson

A kormánypárti Origó "hírportál" az urnazárás után óriási Fidesz győzelemről írt, de a megjelenés után fél órával leszedték a cikket.

Böjte Csaba megerősítette Tóth Gabi hitét Szegeden

Az énekesnő szegedi koncertje előtt találkoztak.

Féltékenykedett, ezért megverte élettársát Kaposvár belvárosában R. Csaba

Mikor a nő az ütésektől a földre esett, még meg is rugdosta a védtelen asszonyt.

Október 5-én újabb pedagógussztrájk lesz

A PDSZ arra kéri a közszféra és a versenyszféra szakszervezeteit, hogy csatlakozzanak az akcióhoz.

VIDEÓ - Szita: az ellenzék tüzet rakna a légszennyezettség-mérő alatt

Nincs megállás Szita Károly bohócvonatán. Érdemes megnézni ezt a kétperces videót, amiben Szita Károly azzal vádolja az ellenzéket, hogy ők még tüzet is gyújtanának a légszennyezettség mérők alá.

KSH: a nettó átlagkereset 377.400 forint

Állítólag ez Magyarországon van. Kaposváron is így lehet?

Új történelmi mélyponton a forint a dollárral szemben

Gyenge kezdés után erős visszaesés jellemezte a forint pénteki teljesítményét.

Dél-amerikai vendégzenészek verekedtek össze a bárban - VIDEÓ!!!

Egyikük még azután is bunyózni akart, miután társai leszedték földre vitt ellenfeléről.