A kaposvári kórház 10 napig tartotta többnyire lekötözve a 17 éves Pétert, de az intézmény rajtunk akar 5 millió forintot bevasalni, mert beszámoltunk róla, hogy a bíróság jogsértést állapított meg az ügyben

Kpsvr 2022-12-22 19:44:00
Első fokon vesztett pert a kórház - erről számoltunk be. Cikkünket közel 100 ezren olvasták. Az ítéletet azonban nem a KPSVR hozta meg, hanem a bíróság.

PÉTERT 10 NAPIG, TÖBBNYIRE LEKÖTÖZVE TARTOTTÁK A KAPOSVÁRI KÓRHÁZBAN - ELSŐFOKON PERT NYERT A KÓRHÁZ ELLEN

Ahogy korábban beszámoltunk róla Péter súlyos autizmussal él egy Kaposvárhoz közeli faluban és 17 éves korában egy rohama alkalmával a kaposvári kórházba szállították, méghozzá a felnőtt osztályra, ugyanis gyermekpszichiátria nincs ebben az intézményben.

Itt azon túl, hogy nem tudták biztosítani azt a figyelmet a fiúnak, amire szüksége lett volna, azokat a rendelkezéseket sem tartották be, amiket gyerekek pszichiátriai kezelésénél előírnak a jogszabályok. Ez vezetett oda, hogy

Péter tíz napon át, az idő nagyrészében ki volt kötözve az ágyához.

Az édesanya sérelmezte a kaposvári kórház eljárását, így a TASZ segítségével 2021 nyarán pert indított a Kaposi Mór Kórház ellen a fiát ért embertelen bánásmód miatt. Szerintük a kórház megsértette Péter jogait, hiszen valakit csak akkor lehet lekötözni, ha komoly veszélyt jelent saját magára vagy a környezetére, és még ilyenkor is csupán rövid, átmeneti időre.

A bíróság elsőfokon megállapította, hogy a

Dr. Moizs Mariann vezette kaposvári kórház megsértette Péter emberi méltóságát, személyes szabadságát, testi épséghez való jogát és a kínzás tilalmához fűződő jogát amikor tíz napig szinte végig ki volt kötözve a kórházban.

A bíróság azt is megállapította, hogy az elszenvedett jogsértések miatt sérelemdíj jár Péternek.

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk a kórháztól, melyben egy közleményt szerettek volna megjelentetni oldalunkon, ebben kifogásolták, hogy nem kérdeztük meg az intézményt a bírósági ítélettel kapcsolatban, illetve megpróbáltak minket betolni abba a pozícióba, hogy a cikk a kórházi dolgozók lejáratásáért készült. 

Az intézmény a levélben egyébként teljes ellentmondásba keveredett magával, ugyanis azt írta, hogy amennyiben megkérdeztük volna őket, akkor sem válaszolhattak volna, mivel

"(...)az intézménynek, a személyiség- és betegjogokat kötelezően figyelembe véve, nem áll módjában konkrét információt kiadni a kezelt betegekről."

Végezetül egyértelműen leírták, hogy tartózkodjunk

„az ilyen jellegű, az eseményekből egyoldalúan kiragadott, a Kaposi Mór Oktató Kórházat lejárató cikkek megjelentetésétől.”

Azt is muszáj megjegyeznünk, hogy a kórház nem sajtó helyreigazítási kérelemmel fordult szerkesztőségünkhöz, amelyben a cikkünkben megjelentekkel kapcsolatban ellentétes állításokat fogalmazhattak volna meg és kérhették volna azok közzétételét. De ilyen nem történt. Ehelyett egy közleményt küldtek el, amelynek közzétételére egyetlen szerkesztőség, így mi sem vagyunk kötelezhetőek.

Válaszunkban egyértelműsítettük a kórháznak, hogy egy nyilvános bírósági ítéletről számoltunk be tényszerűen, az ítélet tartalmát tárgyilagosan közölve. Egyik érintett felet sem kerestük meg, hiszen egyrészt a bírósági ítélet egyértelmű, másrészt sem jogi, sem etikai szempontból nem elvárás, hogy csak akkor lehessen beszámolni egy bírósági ítéletről, ha minden érintett felet felkeresett a médium.

Tájékoztattuk továbbá a kórház vezetőségét, hogy álláspontunk szerint nem velünk van vitájuk, hanem a bírósági ítélettel, tehát ne a hírvivőt támadják, hanem azt, aki elítélte a kaposvári kórházat a Pétert ért sérelmek miatt. Mivel a bírósági eljárás másodfokon folytatódik, így igazukért a tárgyalóteremben módjuk is lesz kiállni.

Azt is egyértelműsítettük, hogy semmi kétségünk sincs afelől - ismerve az egészségügy jelenlegi siralmas helyzetét -, hogy az ott dolgozók hivatástudata maximális. Hiszen enélkül, anyagi megbecsültség híján, aligha lennének gyógyító orvosok és nővérek.

Naivan azt gondoltuk, hogy ezzel lezártuk az esetleges félreértéseket, mígnem november 18-ai keltezéssel megérkezett Dr. Moizs Mariann főigazgató levele, melyben

felszólít minket arra, hogy fizessük 5 millió forint sérelemdíjat, mert megsértettük a kaposvári kórház jóhírnevét.

Indokai között szerepel, hogy csak Péter édesanyjának álláspontját közöltük, és a nem jogerős ítéletben foglaltakat eltorzítva mutattuk be a kórháznak, és annak dolgozóinak a fiú ellátása során tanúsított magatartását.

Természetesen nem tartjuk jogosnak az 5 millió forint sérelemdíj kifizetését, mert Dr. Moizs Mariann állításai és vádjai nem felelnek meg a valóságnak.

Jogi segítségünkre a TASZ volt, az általuk megfogalmazott álláspot szerint a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 2:45. § (2) bekezdése értelmében “A jóhírnév megsértését jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó és e személyt sértő, valótlan tényt állít vagy híresztel, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel.” A jóhírnév sérelmét csak a valóságnak nem megfelelő tényközlések valósíthatják meg, azonban a cikkben valótlan tény állítására nem került sor. A valós tények közlése és a vélemény megfogalmazása a jóhírnév és a becsület megsértését nem teszi megállapíthatóvá.

A cikk - a TASZ sajtóközleménye nyomán - a Kaposvári Törvényszék elsőfokú ítéletén alapul, azzal összhangban van, annak tartalmát nem torzította. A törvény értelmében csak a nyilatkozatot kell az érintettnek megmutatni, azonban az elsőfokú döntés, és az arról szóló beszámoló nem tekinthető nyilatkozatnak, így azt a kaposvári kórháznak sem volt szükséges előzetesen megküldenünk. Továbbá, az ítélettel kapcsolatban a felperest és édesanyját sem kerestük meg, tehát nem igaz, hogy cikkünk az édesanya álláspontját mutatta volna be.

Egyik fél álláspontja sem jelenik meg, hanem az ítéletben írtak összefoglalóját tartalmazza a cikk. Tehát a cikk kifejezetten nem a Kaposi Mór Oktató Kórház és annak dolgozóinak munkájáról szól.

Határozott véleményünk, hogy az 5 millió forintos sérelemdíj követelése teljesen alaptalan, a kórháznak nem velünk van vitája, hanem a bírósági ítélettel. A betegek és a dolgozók érdekeit is az szolgálná, ha a kórház vezetősége nem egy hírportállal hadakozna, hanem a gyógyításra és a munkakörülmények javítására koncentrálna.

Az ügy fejleményeiről, természetesen, hírt fogunk adni a továbbiakban is!

Szólj hozzá!

Idős asszonyt fosztott ki a visszaeső bűnöző az aluljáróban

A táskában csak kulcscsomót és napszemüveget talált, így a semmiért mehet négy évre börtönbe.

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Milyen használt monitort vásároljunk?

Aki sok időt tölt el a számítógép előtt, tisztában van vele, hogy egy megfelelő méretű és minőségű monitor nagyban megkönnyíti a munkavégzést, illetve javítja a felhasználói élményt is. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Egy korszerű klasszikus, a cserépkályha

Új családi ház tervezésekor praktikus, ha kiegészítő fűtésről is gondoskodunk egyrészt a szezonális fűtési igények kielégítésére, másrészt minden eshetőségre gondolva, és erre kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserépkályha.

Tudtad, hogy létezik kényelmes és egyben divatos női cipő is?

Érezted már úgy valaha a nap végére vagy esetleg még napközben, hogy leszakad a derekad, ólomsúlyúak a lábaid, és ha nem tudsz azonnal leülni, képtelen leszel tovább menni? Igen, ilyen tüneteket a kényelmetlen cipők is okozhatnak. 

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Az elektromos járművek hazánkban is egyre népszerűbbek

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos járművek, például e-bike-ok, e-robogók, e-trike-ok, mopedautók és e-rollerek. Miért érdemes ezek mellett a változatok mellett dönteni? Milyen előnyeik vannak? Igaz, hogy forradalmasították a közlekedést? Mire kell figyelni a választás során? A cikkben megválaszoljuk a kérdéseket. 

Eltette az utánvétes csomagok árát a futár

Kamu csomagokat állított össze, s azokra ragasztotta a valós pakkok vonalkódját.

Te tudod, hogy mi egy sofőr életében a legfontosabb?

Erre a kérdésre a legtöbben talán azt mondanák, hogy maga a jármű, amit vezetnek, vagy esetleg a navigáció, aminek a segítségével el tudnak jutni A pontból B pontba. Persze ezek is valóban igazán nélkülözhetetlenek, sőt, még megannyi egyéb használati tárgyat fel lehetne sorolni, ha igazán pontos választ szeretnénk adni a címben feltett kérdésre.

Az osztrák társadalombiztosítás szolgáltatásai

Ausztriában széleskörű a társadalombiztosítási szolgáltatás, amely minden itt dolgozó alkalmazottra vonatkozik, akinek a jövedelme meghaladja a törvényben előírt mértéket. Három összetevőből áll: ez a balesetbiztosítás, a betegség- és a nyugdíjbiztosítás. A járulékokat a munkáltatónak kell befizetnie, ezáltal a munkavállaló jogosult lesz a fenti szolgáltatásokra.

Ezeket fontold meg, ha szabadon álló kádat szeretnél!

Sokan álmodoznak a filmekben és magazinokban látott elegáns és stílusos szabadon álló kádakról, amikor a fürdőszoba kialakítása, felújítása kerül terítékre, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem minden helyiségben mutatnak jól.

A telefonvásárlás is lehet egyszerű

Sokan azért halogatják a mobilcserét, mert akkora a választék manapság, hogy ember legyen a talpán, aki hamar el tudja dönteni, hogy melyik készülék lesz a neki megfelelő. Nemcsak az árat kell ugyanis nézni, hanem minden paramétert egyesével ajánlott megvizsgálni.

Díszdoktorrá avatták Marosvásárhelyen a korábbi kaposvári főrendezőt

Mohácsi János nevéhez megannyi ikonikus, országos visszhangot kiváltó darab fűződött a Csikyben, mégis elüldözték a színházból és az egyetemről.

Elhunyt Tordy Géza, a Csiky Gergely Színház egykori művésze, a Nemzet Színésze

Az 1956-os forradalom során ő szavalta el a Szózatot a kaposvári Petőfi-szobornál.

Vascsővel vert meg egy asszonyt a benzinkúton a kaposvári férfi – VIDEÓ!!!

A nő az anyjával a töltőállomás boltjába menekült, de támadóját ez sem tartotta vissza.

Milyen szúnyogháló való a tágas teraszajtóra?

A szúnyoghálók szerepe rendkívül fontos a meleg nyári időszakban, amikor nemcsak a szúnyogok, hanem egyéb apró rovarok is megkeseríthetik az életünket. Érdemes minden ablakra és ajtóra felszereltetni, mert ezzel megelőzhetjük a kellemetlen csípéseket, és a bosszantó jelenlétüket is elkerülhetjük.

Birkózzunk meg a dugulással, avagy ismerjük meg a legjobb lefolyótisztítókat!

A lefolyók bizony időnként komoly bosszúságot tudnak okozni a háztartásban. Természetesen a problémáknak nincs ideális idejük, azaz mindig rosszkor jönnek, na de egy komoly dugulás egészen biztos, hogy csak rosszkor tud bekövetkezni.

Felgyújtottak egy magyar hajléktalant Grazban

Az elkövető egy orosz illegális bevándorló volt.

Kaposvári főnöke volt a több megyében terítő drogbandának - VIDEÓ!!!

Marihuánával, amfetaminnal és kokainnal is üzleteltek.